Чому утворюється біла піна в банці з медом. Що це? Чи можна їсти цей мед?.

Продукт стимулює травлення, насичує організм необхідними мікроелементами, зміцнює імунітет і навіть знімає стрес.

Однак найбільшу користь можна отримати тільки від якісного меду, який не був розбавлений, підроблений або перероблений. Як перевірити натуральність меду в домашніх умовах, щоб ти міг без побоювання поїдати цей смачний продукт і бути впевненим в його якості.

Як перевірити мед у домашніх умовах

Люди, що купують мед, через якийсь час можуть виявити, що в банці з цим продуктом утворилася біла піна. Багатьох це лякає, адже вони не розуміють, звідки береться це утворення. Може, мед неякісний або тут є якісь добавки? Чи можна його взагалі їсти?

 

Насправді ж, біла піна – натуральна медова глюкоза. Її присутність свідчить, що мед сирий і живий, він не піддавався термічній обробці. Швидкість утворення такого «інею» в банці залежить від кількості глюкози та фруктози в самому меді. Це утворення за смаком нагадує цукерки, хоча набагато смачніше і корисніше за них.

Мед із білим нальотом можна і потрібно їсти. Такий продукт якісний, живий і натуральний. Поїдати його можна сміливо і з задоволенням. Але необов’язково після покупки чекати довгий час, поки в банці утворюється «іній». Адже можна перевірити якість меду та іншими способами.

1. Іноді недобросовісні продавці додають у мед звичайний крохмаль. Щоб виявити таку підробку, розбав ложку підозрілого меду в склянці з теплою водою і капни сюди ж пару крапель йоду. Якщо вода почне синіти, значить, у продукт дійсно додавали крохмаль.

2. Натуральний продукт або підробка? Щоб це з’ясувати, нагрій шматок дроту та опусти в мед. Якщо солодощі налипнуть на метал, значить, перед нами підробка. Якщо дріт залишиться чистим – мед натуральний.

3. Якісний мед без сумнівних добавок не буде горіти, плавитися або змінювати колір під впливом високої температури. А тому для перевірки достатньо капнути його на папір і підпалити. Але врахуй, якщо мед має коричневий відтінок, значить, бджіл годували цукровим сиропом.

Краще перевірити мед ще перед покупкою, тому звертай увагу на його зовнішній вигляд. Якісний продукт дуже густий, це добре помітно при переливанні в банку. Річ у тому, що він містить всього 17-20% води, а літрова банка нерозбавленого меду важить майже 1,5 кг.

Добросовісний продавець, напевно, дозволить перевірити консистенцію продукту ложкою або паличкою. І якщо мед просто капає з ложки, то купувати його не варто. Натуральний продукт повинен тягнутися тоненькою ниточкою.

 

Тепер ти знаєш, як перевірити якість меду в домашніх умовах. Звичайно, краще купувати продукт у перевірених бджолярів, тоді не буде потреби проводити вдома подібні експерименти. Якщо ж у конкретного продавця купуєш мед вперше, то не слід брати відразу трилітрову банку. Купи трохи, щоб спробувати, а якщо все влаштує, можна приходити ще.

peredplata