Подвійні громадяни-українці невиїзні. Навіть з паспортами інших держав також

Посольство США в Україні 4 червня розмістило на своїй офіційній сторінці наступне:

“Повідомлення для громадян США: скасування винятку “проживання за кордоном” для виїзду з подвійним громадянством.

Дата: 4 червня 2024 року.

Розташування: Україна (по всій країні).

Подія: Посольству США в Києві стало відомо, що з 1 червня Україна скасовує виняток “проживання за кордоном”, який раніше дозволяв деяким українцям віком від 18 до 60 років залишати країну. Після цієї зміни подвійне громадянство США та України, включно з тими, хто проживає в Сполучених Штатах, може більше не мати змоги виїхати з країни.
 
Українське законодавство не визнає подвійного громадянства. Таким чином, під час перебування в Україні американсько-українські подвійні громадяни розглядаються виключно як громадяни України, і на них поширюються права та обов’язки громадян України. Відповідно до воєнного стану в Україні чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено залишати країну. Раніше особи з подвійним американсько-українським громадянством у цій групі могли в’їхати в Україну та виїхати з неї, якщо вони зняли з реєстрації своє місце проживання в Україні та зареєстрували місце проживання в США. За нашою інформацією, цей виняток було скасовано з 1 червня.

Посольство США має обмежені можливості впливати на українське законодавство, зокрема на застосування воєнного стану та закону про мобілізацію до громадян України. Якщо ви перебуваєте в Україні і не можете покинути країну, сховайтеся на місці та виконуйте всі місцеві розпорядження. Якщо ви зараз не перебуваєте в Україні, ми настійно рекомендуємо забороняти будь-які поїздки в Україну громадянам США чоловіків віком від 18 до 60 років, які також мають українське громадянство або претендують на українське громадянство та які не бажають залишатися в Україні на невизначений термін. Існує надзвичайно високий ризик того, що вам не дозволять виїхати навіть із паспортом США.

Нагадуємо всім американцям про застереження Державного департаменту України 4 рівня: не подорожуйте. Щоб отримати додаткову інформацію, відвідайте веб-сайти Державного департаменту, щоб дізнатися, що ви повинні знати як мандрівник із подвійним громадянством і що ми можемо, а що не можемо робити під час кризи”.

Оригінал повідомлення, в якому “війну” союзники України називають “кризою”:

 

peredplata