Рада ухвалила закон про використання англійської мови в Україні

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Чудовий закон! Я також однозначно – за!
Але я б розширив коло професій і посад, які зобов`язані будуть добре володіти англійською мовою. Працівники у сфері пасажирських авіаперезень – це самозрозуміло. Але також у сфері залізничного транспорту: касири на вокзалах, провідники і провідниці. У сфері медицини: медсестри і медбрати, працівники швидкої допомоги. Офіцери і рятувальники МЧС. Викладачі ВНЗ – без дискусій, незалежно від факультетів. Журналісти…
Ресторанний, готельний бізнес, таксі… – персонал без зобов`язань і примусу сам вивчить англійську та інші мови, бо не витримають вони конкуренції.
Нагадаю! Сьогодні Рада ухвалила закон про англійську мову!
Рада ухвалила закон про використання англійської мови в Україні. У ньому закріплюється статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні, а від держслужбовців категорії А потрібно володіти нею. Знати ангійську мають частину держслужбовців категорій Б і В, голови держадміністрацій та їхні перші заступники, офіцери ЗСУ та поліції, прокурори, податківці та керівники держпідприємств.
Також ухвалений законопроект передбачає обов’язкове вивчення англійської починаючи зі старших груп дитячого садка. ВНЗ зможуть викладати одну або кілька дисциплін виключно англійською мовою або передбачити виконання певних завдань. За показ англомовних фільмів мовою оригіналу кінотеатри матимуть бюджетну підтримку.
Низка норм набуде чинності поступово, протягом 2-7 років, а вимога про знання англійської мови держчиновниками – через два роки після скасування військового стану в Україні. За запропонований президентом Володимиром Зеленським законопроект проголосували 236 депутатів Верховної ради, проти висловилися лише троє.

peredplata