.”Помирають молоді”. Чому Буковину знову “закривають” через Covid-19

  • Віталія Козменко
  • для ВВС News Україна, Чернівці
 

У Чернівецькій області суттєво зросла кількість хворих на Covid-19. З суботи там посилюють карантин, але лікарі вже не певні, чи це зможе зарадити.

26 лютого в області зафіксували майже 640 нових хворих на коронавірусну хворобу – це найбільша кількість від початку року. Місцева влада до 9 березня закриває ресторани і бари (крім доставки), школи та розважальні центри, забороняє масові заходи.

Про те, що ситуація в місті та області справді складна, говорять і місцеві лікарі, але певності, що карантин чи локдаун зарадять, у них немає.

 

Ольга Кобевко, лікарка-інфекціоністка Чернівецької обласної клінічної лікарні, розповіла, що кисневих точок важким пацієнтам уже не вистачає і їх доводиться переводити на концентратори.

“Взагалі фізично ми справляємось, а ось морально важко працювати, коли поступають молоді пацієнти з важким перебігом хвороби, і їх не вдається врятувати”, – розповідає лікарка.

“Чи допоже суворий карантин, я не впевнена. Бо якщо зробити аналіз, то до мене потрапляють пацієнти, які тиждень чи два лікувалися вдома, плюс додайте період інкубації, то виходить, що інфікувались вони під час попереднього локдауну”, – каже пані Кобевко.

А про причину нинішнього стрибка кількості хворих каже просто:

“Я вважаю, що люди просто занадто розслабились”.

коронавірус

Чернівчанка Марія Козменко, що наразі лікується від коронавірусної хвороби у першій міській лікарні, каже, що вільних місць стає дедалі менше, а медсестри змушені працювати дедалі більше: “Минулої п’ятниці тут розгорнули додаткових 25 місць, а коли мене поклали у вівторок, залишилось два. Нас троє у палаті, але хворих щодня більшає. Медсестри постійно бігають, щоб до всіх встигнути”.

Світлана Коваленко, пульмонолог Чернівецької обласної клінічної лікарні, зізнається, що не має часу рахувати нових хворих: “Хворих багато, це правда. Але я не рахую скільки людей, я лікую”.

Станом на п’ятницю у місті всі заклади ще працюють. Частіше, ніж звичайно, можна побачити карети швидкої допомоги, а біля приватних лабораторій, що роблять тести на Сovid-19 й імуноглобулін, черги.

коронавірус

У Чернівцях, як і в деяких інших регіонах України, розпочалася вакцинація від коронавірусної хвороби. Першими, як і всюди, щеплять медиків. Серед них й інфекціоністка Ольга Кобевко, якій вкололи вакцину 26 лютого. Каже, що почувається добре.

Загалом за останню добу в Україні виявили трохи більше 8 тисяч нових хворих. Лідерами за кількістю нововиявлених залишаються Івано-Франківська область, Київ та Вінничина. А от найвищий рівень госпіталізацій (на 100 тис. людей) – у Івано-Франківській, Вінницькій, Закарпатській та Чернівецькій областях.

“Вже завтра, якщо тенденція щодо рівня госпіталізацій збережеться в Чернівецькій області, ми будемо ініціювати скликання Комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій для запровадження на території області червоного рівня епідемічної небезпеки”, – заявив на ранковому брифінгу 26 лютого головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Місцева влада у Чернівецькій області запровадила обмеження, не чекаючи цього. Триватимуть вони до кінця наступних, подовжених, вихідних.

https://www.bbc.com/ukrainian/features-56207775?at_campaign=64&at_custom3=BBC+News+Ukraine&at_custom1=%5Bpost+type%5D&at_custom2=facebook_page&at_medium=custom7&at_custom4=F21F26C2-784F-11EB-B957-58E339982C1E&fbclid=IwAR0zqmFcpnSkqAwc12nYz-rQhulgtyaWHor_VlY4kjf2pTInaJ4VRkB3UH4

peredplata