ЩО ТАКЕ ПРЕЕКЛАМПСІЯ?

Прееклампсія — це розвиток артеріальної гіпертензії після 20-го тижня вагітності у жінки, артеріальний тиск якої до цього часу був у нормі, або посилення артеріальної гіпертензії, яка існувала до 20-го тижня вагітності з супутньою протеїнурією і/або ознаками ушкодження інших органів/систем. Прееклампсія – один з основних страхів, що супроводжують багатьох вагітних жінок. Вона вражає 5-8% вагітних і може бути дуже небезпечною як для матері, так і для дитини. Основна проблема полягає в тому, що деякі симптоми прееклампсії, такі як нудота або набряк, можуть трактуватися як звичайні симптоми вагітності.  Прееклампсію діагностують, якщо після 20-го тижня вагітності виникає артеріальна гіпертензія, коли систолічний тиск ≥140 мм рт. ст. або діастолічний АТ ≥90 мм рт. ст. у ≥2-х вимірюваннях впродовж 7 днів у жінки з нормальним артеріальним тиском до цього часу.

Протеїнурія не є обов’язковим критерієм для діагностики прееклампсії. Набряки з’являються навіть при 60 % фізіологічих вагітностей, тому їх також не вважають діагностичним критерієм прееклампсії (колишній термін включав: набряки, протеїнурію і артеріальну гіпертензію).

Фактори, що сприяють захворюванню:

  • Діабет
  • Ожиріння
  • Антифосфоліпідний синдром
  • Ниркові розлади
  • Артеріальна гіпертензія
  • Шкідливі звички матері

Народження плаценти призводить до вилікування прееклампсії іноді, симптоми можуть зберігатися, або посилюватися впродовж 48 год. При розвитку вказаних симптомів можуть виникнути: синдром HELLP, набряк легень, ниркова недостатність або еклампсія.

Щодо профілактики, то потрібно проводити регулярні допологові огляди, ваш лікар буде стежити за артеріальним тиском і направляти на аналізи: сечі, крові, функції нирок, згортання крові та ін.

Нині немає надійного способу запобігти цьому стану, оскільки не всі чинники, які сприяють його прояву, можна контролювати.

Тому лікарі рекомендують вагітним правильно харчуватися, відмовитись від шкідливих звичок і робити фізичні вправи. Будьте здорові та не забувайте проходити регулярні медичні огляди!

ПІДГОТУВАЛИ:

Асистент кафедри акушерства та гінекології БДМУ

Приймак Світлана Григорівна

Студентка 6 курсу БДМУ

Чорна Ірина Віталіївна

 

peredplata