У Чернівцях з’явиться сучасна науково-технічна лабораторія

На фото: (ліворуч) Сергій Веретюк – керівник Noosphere Engineering School та (праворуч) Ігор Мосін – співробітник кафедри комп’ютерних систем та мереж ЧНУ і координатор розвитку Noosphere Engineering School у Чернівцях

12 квітня 2021 Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича підписав меморандум про співпрацю з  громадською організацією «Асоціація Noosphere», яка опікується розвитком наукового, інженерного та інноваційного потенціалу України. Подія відбулась у Черкасах в рамках заходу «Ноосфера. Інженерія майбутнього», присвяченого 60-річчю першого польоту людини у космос.

Меморандум є першим кроком до відкриття сучасної науково-технічної лабораторії Noosphere Engineering School на базі кафедри комп’ютерних систем та мереж Чернівецького національного університету.

Noosphere Engineering School (або Інжинірингова школа Noosphere) – це мережа науково-технічних лабораторій на базі закладів вищої освіти України. Лабораторії обладнані сучасним устаткуванням коштом громадської організації «Асоціація Noosphere». У таких лабораторіях студенти розвивають свої інноваційні ідеї, отримуючи безкоштовну технічну, експертну і маркетингову підтримку. Ідейним лідером та головним меценатом Noosphere Engineering School виступає міжнародний підприємець у галузях космічних технологій та ІТ Максим Валерійович Поляков. Перша лабораторія Інжинірингової школи Noosphere була відкрита у Дніпровському національному університеті 2014 року. Зараз лабораторії Інжинірингової школи також працюють у Національному технічному університеті України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”, Поліському національному університеті (Житомир), Національному університеті водного господарства та природокористування (Рівне) і Київському національному університеті ім. Т. Г. Шевченка.

Досвід роботи лабораторій Інжинірингової школи Noosphere показав, що саме через створення високотехнологічних проєктів студенти і молоді інженери набувають важливих навичок з командної роботи, креативного мислення, ефективного планування часу задля втілення задуманих ідей у життя.

«Ми вважаємо, що це дуже суттєвий та важливий крок для нас і для Чернівецького національного університету. Об’єднавши зусилля викладачів Чернівецького національного університету, менторів та експертів Noosphere, а також активної чернівецької спільноти, місцевого бізнесу і влади, ми зможемо забезпечити необхідні умови для розбудови наукового, інтелектуального й інженерного потенціалу регіону» – зазначив керівник Noosphere Engineering School Сергій Веретюк.

Підписання меморандуму також прокоментував завідувач кафедри комп’ютерних систем та мереж Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, Георгій Іванович Воробець:

«Підписання меморандуму про співпрацю недарма відбулося саме 12 квітня (у День працівників ракетно-космічної галузі України). Адже “Ноосфера” і наш університет однаково зацікавлені у підвищенні рівня технічної освіти, підтримці студентських стартапів та взагалі у розвитку технічної науки в Україні. Впровадження підходу “інжинірингових шкіл” є актуальним не тільки для кафедри комп’ютерних систем та мереж й Інституту фізико-технічних комп’ютерних наук Чернівецького університету, а й для Чернівців і регіону взагалі.

Варто зауважити, що Чернівці давно славилися рівнем фізико-технічної сфери. Фахівці, підготовлені в Чернівецькому університеті, успішно працювали на теренах усього СНД, а в самих Чернівцях функціонувало більше десятка потужних підприємств з виробництва напівпровідникових матеріалів, електроніки, комп’ютерної техніки, радіоелектроніки. І зараз стає нагальною потреба відновлення цього потенціалу. Зокрема, потребує розвитку рівень програмно-апаратного забезпечення в IT сфері. Запити на таку експертизу надходять як із закордону, так і від відомих виробничих компаній Чернівців.

Вітаю університет та Ноосферу з початком співпраці та маю надію на плідну взаємодію з усіма інжиніринговими школами України. Студенти і викладачі дуже зацікавлені у такій співпраці та обміні досвідом. Сподіваюся, що плани університету з розбудови ефективного “інкубатора” для студентських стартапів будуть втілені саме у співробітництві з громадською організацією «Асоціація Ноосфера».

Для довідки:

Серед найбільш успішних розробок, реалізованих на базі Noosphere Engineering School – мобільний додаток “My Pol“, система автоматизованого управління вогнем артилерії “ArtOS“, система моніторингу якості повітря YourAirTest, розумна сигналізація для велосипедів WheelKeep, проєкт “Студентська ракета” та інші.

Сайт проєкту: https://noosphereengineering.com

ГО «Асоціація Noosphere» – некомерційна громадська організація, діяльність якої спрямована на підтримку STEM-освіти, популяризацію наукових досліджень та наукового підходу до створення інноваційних продуктів та побудову екосистему, сприятливу для розвитку інженерних стартапів в Україні.

Місія організації – стимулювати й підтримувати наукові відкриття, сприяти поширенню і впровадженню в життя наукових знань, а також розвивати інтерес суспільства і бізнесу до науки. Серед ініціатив «Ноосфери» – мережа науково-технічних лабораторій Noosphere Engineering School, конкурс інженерних стартапів Vernadsky Challenge, реновація парку імені Юрія Гагаріна у Дніпрі, реконструкція дніпровського планетарію та ін.

Noosphere щорічно підтримує ініціативи, які популяризують науку та заохочують молодих інженерів до створення сучасних високотехнологічних проєктів, у тому числі космічного спрямування.

https://noosphereglobal.com

 

peredplata