Лікарка з Чернівців Ольга Кобевко розповіла, як захиститися від хвороби Лайма.

 
 

Кінець весни і початок літа – пік активності кліщів. Ці крихітні, але небезпечні тварини є переносниками хвороби Лайма, також відому як бореліоз.

Про це йдеться у публікації “МБ”.

Захворювання вражає нервову систему, опорно-руховий апарат, серце і шкіру. Хворобу Лайма спричиняють борелії, яких переносять виключно кліщі.
Буковина – один із регіонів, де це захворювання широко розповсюджене, каже лікарка-інфекціоністка з Чернівців Ольга Кобевко.

“На Буковині дуже часто виявляють це захворювання, – каже лікарка. – Утім, якщо люди відразу звертаються до лікаря, вчасно діагностують хворобу та їм призначають правильне комплексне лікування, вона перебігає легко, без серйозних проявів чи ускладнень. Тому дуже важливо, щойно виявили на собі кліща, відразу звернутися до лікаря і не затягувати з його видаленням. Бо чим глибше комаха приникне під шкіру, тим вищий ризик того, що це призведе не лише до інфікування бореліями, а й зараження самої рани”.

Після видалення кліща слід помістити в сухий закритий посуд і віднести до лабораторного центру, де проведуть дослідження щодо наявності у нього борелій. Саме це, зауважує Ольга Кобевко, допоможе виявити інфекцію вчасно.

“Тому що в перші дні після укусу обстежувати людину немає сенсу – там не буде жодних показників”, – додає лікарка.

Найкращий спосіб уберегти себе та дитину від укусів кліща – одягатися на природу так, щоби не залишати відкритими частини тіла. Це штани (діткам навіть варто заправляти їх у шкарпетки), кофти з довгими рукавами, головний убір (капелюшок, кепка). Бажано, щоб одяг був світлих тонів – на ньому тоді легше розгледіти кліща, а також з матеріалу, по якому кліщ буде “ковзати” (наприклад, балонові штани або лосини, одяг із шовку).

“Репеленти допомагають, але не всі. Дуже багато є неефективних препаратів, на які кліщі взагалі не реагують. Тим більше, у випадку з дітками не бажано використовувати ці хімічні речовини. Тому основне – одяг, головні убори. Це мають бути зручні речі з легких тканин, які не допустять, щоби кліщі мали доступ до відкритих частин тіла, – зазначає Ольга Кобевко.

Аби не стати жертвою кліща, варто в дворі вдома або на дачі регулярно косити траву.

Щодня оглядайте себе, дітей та домашніх улюбленців. Огляд варто повторювати що дві години під час прогулянки та після того, як повернулись додому. Також перевірте усі речі, які принесли з прогулянки – сумки, пледи та інше. На природі для відпочинку краще очистити місце від сухої трави, гілок, хмизу.

До теми
Симптоми хвороби Лайма проявляються протягом 5-11 днів після моменту укусу, скільки триває інкубаційний період. Перші ознаки нагадують симптоми грипу. Переважно місце укусу сильно напухає, з’являється червона пляма, може відбутись параліч лицьового нерва. Несвоєчасне звернення до медиків може обернутись “букетом” серйозних хронічних захворювань – від болю у суглобах і проблем з нервовою та серцево-судинною системами до неврологічних розладів. Бореліоз може призвести навіть до інвалідності.

peredplata