Буковинці, які першими зробили щеплення від COVID-19, із 20 травня розпочнуть отримувати другу дозу

 
 
Буковинці, які першими зробили щеплення від COVID-19, із 20 травня розпочнуть отримувати другу дозу. Ревакцинацію робитимуть тим, хто імунізувався у період із 25 лютого до 10 березня препаратом Covishield виробництва Oxford/AstraZeneca, який виготовили в Індії. Про це під час брифінгу розповіла заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак.

– Мобільні бригади мають контакти вакцинованих, тож дзвонитимуть їм та запрошуватимуть на процедуру. Також оприлюднимо графік, щоб люди могли побачити, коли та де буде змога отримати другу дозу. Робитимуть щеплення теж вакциною Oxford/AstraZeneca, але вже не індійського, а корейського виробництва. Ці препарати ідентичні за складом та технологіями виготовлення і є взаємозамінними, – зазначила Наталія Гусак.

Разом із тим, отримувати другу дозу вакцини вже почали деякі категорії буковинців. Так, із 14 травня щеплення роблять препаратом Comirnaty виробництва Pfizer.

– Першу партію – 1170 доз – Comirnaty область отримала 18 квітня. Їх уже використали для щеплення. Ревакцинацію розпочали через 21 день. Для цього нам доправили таку ж кількість препарату, – пояснила заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації Марія Поліщук.

Препаратом виробництва Pfizer імунізують працівників та підопічних закладів закритого типу – психоневрологічних інтернатів, геріатричних пансіонатів, територіальних центрів із надання соціальних послуг, які мають стаціонарні відділення. Також Comirnaty щеплять рятувальників і прикордонників.

Крім того, другу дозу 14 травня розпочали також отримувати буковинці, яких щепили вакциною CoronaVac від китайського виробника Sinovak. Це маломобільні люди та особи, що їх доглядають, учителі та поліціянти. Їх ревакцинують через 28 днів.

Загалом, станом на ранок 18 травня двома дозами вакцини щепили 712 буковинців.

Крім того, Наталія Гусак розповіла, як відбуватиметься вакцинальна кампанія на Буковині далі. Так, днями в область мають доправити близько 3 тисяч доз препарату Pfizer, який планують використати для імунізації освітян. Також у вільному доступі є вакцини CoronaVac і корейська Oxford/AstraZeneca, тому на вихідних щепитися запрошуватимуть тих, хто записався через додаток «Дія». потрапити на процедуру буковинці можуть і через свого сімейного лікаря. Організовані колективи, де буде щонайменше 50 охочих вакцинуватися, можуть запрошувати до себе мобільні бригади.

peredplata