На Буковині за парти сядуть більше 10 тисяч першокласників

Новий навчальний рік Буковина розпочне із очної форми занять, адже регіон перебуває у «зеленій» зоні епідемічної безпеки. Зокрема, за парти сядуть 10346 першокласників. 

Для них за стандартами нової української школи облаштують 533 кабінети у 380 школах. Перший урок у всіх закладах освіти буде присвячений 30-літтю Незалежності України. 

Про це під час брифінгу розповіла заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Ірина Ісопенко. 

«Мережа дошкільних освітніх закладів поповниться на дві установи, із вересня відчинять свої двері дитсадки у Опришенах та Недобоївцях, а це 200 додаткових місць. Також запрацюють реконструйовані або ж новозбудовані школи – Рідківська, Їжівська та Горішньошерівецька. Це новий сучасний безпечний та інклюзивний освітній простір, де створено всі умови для гармонійного розвитку дітей», – зазначила Ірина Ісопенко. 

За її словами, загалом на підготовку до нового навчального року Чернівецька область отримала із державного бюджету понад 280 мільйонів гривень. Так, вдалося облаштувати 39 кабінетів природничо-математичного циклу та 5 steam-лабораторій. 

Також, аби підвищити якість дистанційного навчання, Буковині виділили субвенцію на купівлю ноутбуків для вчителів. Тож цього року планують придбати 1450 лептопів для 171 закладу освіти.

«25 шкіл області отримають субвенцію за програмою «Спроможна школа для кращих результатів». За ці гроші мають модернізувати харчоблоки та їдальні, спортивні майданчики, поремонувати вбиральні тощо», – розповіла заступниця голови ОДА. 

Ірина Ісопенко наголосила, що в області вирішено питання з облаштуванням внутрішніх вбиралень. 

На Буковині працюють 36 опорних закладів освіти, до яких учнів та педагогів підвозять шкільні автобуси. Область у 2021 році однією з перших в Україні придбала 10 нових автобусів, усього їхній парк налічує 169 одиниць. 

Також із першого вересня у школах стартує реформа харчування, діятиме чотиритижневе меню, розроблене за рецептами Євгена Клопотенка. Аби підготуватися до змін, торік придбали технологічне обладнання для 62 закладів освіти.

peredplata