Як хворим на діабет буковинцям отримати безкоштовний інсулін із 1 жовтня: 5 простих кроків

УЧернівецькій області 5 858 пацієнтів з діабетом, які потребують інсуліну. Із 1 жовтня зміниться механізм, за яким вони отримуватимуть необхідні ліки. Програму забезпечення інсулінами розпочне адмініструвати Національна служба здоров’я України.

До кінця року для цих потреб виділено 660 мільйонів гривень. Цього достатньо, щоби забезпечити всіх пацієнтів інсуліном безоплатно – за умови запровадження та дотримання певних чітких правил, повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Тобто усі учасники процесу користуватимуться тими перевагами, які надає єдиний платник НСЗУ, як це зараз відбувається з програмою «Доступні ліки». Пацієнти із цукровим діабетом, які потребують інсуліну, зможуть обирати будь-яку аптеку, яка має договір з НСЗУ, за напрямком реімбурсації інсулінів. Та отримувати інсулін за електронним рецептом у найближчій зручній для себе аптеці.

Відповідно, алгоритм дій лікаря-ендокринолога та маршрут пацієнта до безоплатного інсуліну дещо зміниться. Зокрема, хворим необхідно звернутися до свого лікаря-ендокринолога, який складе індивідуальний план лікування та видасть електронний рецепт на потрібні ліки. Зробити це варто до 1 жовтня.

За інформацією МОЗу, станом на 22 вересня ендокринологи Чернівецької області створили 164 індивідуальні плани лікування для пацієнтів із діабетом. Тож недужих буковинців просять звертатися до фахівців, аби вони змогли і надалі безоплатно отримати необхідний інсулін.

Джерело: ОДА

peredplata