В Чернівцях влада боротиметься з йододефіцитом

22 березня 2013 року завершилося гайд – опитування представників влади (стейкхолдерів) щодо альтернатив політики подолання йододефіциту. Анкетування здійснювалося під час засідання п’ятої фокус-групи в межах реалізації проекту «Експертно-аналітичний потенціал на вирішення проблеми йододефіциту населення у Чернівецькій області».

Мета опитування представників – визначення пріоритетності критеріїв оцінки політики (альтернативи) до проблеми йододефіциту населення в області та Україні.

Респонденти визначили, що відповідальність за фінансування заходів політики подолання йододефіциту, має нести держава виключно за кошти державного бюджету. Ціллю держави має стати масова профілактика йододефіциту через обов’язкове вживання йодованої солі, йодовмісних продуктів. Особлива увага має бути приділена населенню ендемічних районів Чернівецької області: Путильського, Вижницького, Кіцманського та групам ризику: вагітним жінкам, дітям до 15 років, іншим.

Для ефективності та адекватності заходів політики учасники фокус-групи зауважили, що видатки повинні бути достатніми в середньостроковій перспективі на основі державної програми на 5 років. З метою максимального досягнення результату видатки мають переглядатися і у разі потреби збільшуватися.
Відповідальність за контроль йододефіциту має також розподілятися серед спеціалізованих медичних установ, виробників продуктів харчування, торгівельних мереж і населення. Адміністрування політики щодо профілактики йододефіциту має бути мінімальним і зводитися до виконання і моніторингу програмних заходів.

Однозначно всі респонденти відмітили, що політика потребує системних змін, а тому необхідно розробити і прийняти документи стратегічного значення (закон, державні і регіональні програми).

Завдання громадських організацій в проекті – спрямувати експертно-аналітичний потенціал на вирішення проблеми йододефіциту населення та розробити аналітичний документ, що буде містити рекомендації та пропозиції для влади.

ДОВІДКОВО: Проект впроваджується Чернівецьким міським Центром захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у партнерстві із департаментом охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА, “Асоціацією жінок-депутатів місцевих рад Чернівецької області”, Чернівецьким обласним осередком всеукраїнської громадської організації «Асоціація ендокринологів України», ЧМГО «Жіночий центр», Чернівецьким обласним ендокринологічним Центром, Буковинським державним медичним університетом.

peredplata