Назустріч демонтажу Пам’ятника Перемоги у Чернівцях

Публікації Чернівецької преси про відкриття пам’ятника Перемоги в Чернівцях 14 липня 1946 року.
Того недільного дня, з розгорнутими прапорами, з портретами керівників партії та уряду колони колективів підприємств і установ, службовці, інтелігенція та учнівська молодь прямували на мітинг. Будинки навколо площі прикрашені численними портретами «організатора і натхненника перемог радянського народу – товариша Сталіна».
Серед лозунгів – «Віддамо всі сили на виконання четвертої сталінської п’ятирічки!», «Чернівецький деревообробний комбінат на 127 процентів виконав піврічну програму», «Токар Іван Зозуляк виконує норму на 300 процентів».
Відкривати пам’ятник приїжджав депутат Верховної Ради СРСР, Герой Радянського Союзу генерал армії А.І.Єременко.
З нагоди відкриття монументу трудящі Чернівців направили привітального листа товаришу Сталіну та керівнику Голові Ради Міністрів УРСР та секретареві ЦК КП/б/У Микиті Хрущову.
На граніті пам’ятника вирізьблені «знамениті слова великого Сталіна «Червона Армія достойно виконала свій патріотичний обов’язок і звільнила нашу Вітчизну від ворога. Слава героїчній Червоній Армії».

Із районних газет на подію відгукнулися лише Сторожинецька районка (з промовистою назвою «Сталінським шляхом») та газета існуючого тоді Чернівецького (сільського) району «Нове село». У останній також опубліковано і вірш з нагоди вказаної події.
Насправді, і це видно навіть з передовиць газет, влада саме розпочинала підготовку до Голоду 1946-47 років, та вимагала беззаперечного виконання «першої заповіді селянина – плану Хлібоздачі».
Нарешті, епоха скінчилася. Опитування в телеграм-каналі Чернівецької міської ради засвідчило волевиявлення чернівчан: 78% вимагають його демонтажу, при цьому 42 % чернівчан вимагають його знищення. І я разом з ними.

peredplata