День святої Анни: історія, традиції, прикмети і заборони дня

Щорічно 22 грудня християни відзначають важливе релігійне свято – День святої Анни. Його суть полягає в тому, що саме в цю дату була зачата Пресвята Богородиця – мати Ісуса Христа. У народі цей день прозвали “Анна Зимова” або “Анна Холодна”.

День святої Анни 2022 – історія свята

Анна і Іоаким називаються Богоотцями, тому що вони були предками Господа нашого у плоті – мали людську подобу і славилися, як праведні християни. Подружжя до самої старості прожили без дітей і весь час молили Бога, щоб він послав їм дитину.

Майбутні батьки Діви Марії пообіцяли, що якщо Господь почує їхні молитви, то вони віддадуть дитя на служіння йому. Так і сталося – Анна і Іоаким вирушили в Єрусалим, там зачали і народили Марію, майже відразу віддавши її в храм.

 
 

День святої Анни – що не можна робити 

Пресвята Анна вважається покровителькою жінок, вагітних дівчат і матерів. Саме тому заборони 22 грудня стосуються, в основному, тих, хто чекає на дитину. В це свято вагітним заборонено:

  • займатися домашніми справами;
  • розпалювати вогонь;
  • в’язати, шити і вишивати;
  • стригти волосся і нігті;
  • спілкуватися з хворими або понівеченими людьми.

Всім іншим жінкам не можна важко працювати, лаятися і сваритися. Та, що порушить заборони церкви, ризикує накликати на себе біду на багато місяців вперед.

День святої Анни – що можна робити

З давніх-давен дівчата в цей день збиралися разом, розповідали історії і готувалися до зустрічі Нового року. 22 грудня можна було готувати смачні страви і займатися приємними жіночими справами – придумувати новорічне меню, робити прикраси для ялинки.

Також 22 грудня вважається днем бджолярів – виробники меду перевіряють вулики і читають спеціальні змови, щоб бджоли були здорові і давали багато корисного продукту.

День святої Анни 22 грудня – прикмети

peredplata