Ліквідація МГБіста у Шубранці

17 лютого 1948 року о 20.00 год. в с.Шубранець Садгірського району повстанці ліквідували старшого оперуповноваженого Садгірського РВ МГБ старшого лейтенанта Миколу КАЛІННІКОВА.
Останній із 7-ма солдатами Внутрішніх військ МГБ направлений в Шубранець з завданням таємно затримати і доставити в райвідділ МГБ Василя Пентелюка, про якого стало відомо, що у нього іноді переховуються повстанці. Його планували перевербувати, і відправити до дому вже із завданням видати підпільників.
Прибувши в село з настанням темноти КАЛІННІКОВ завів солдат в дім Пентелюка з метою закладання в ньому засідки на період, поки Пентелюка відвезуть в район, там перевербують і таємно повернуть до дому із завданням.
На питання – чи є хтось в домі із сторонніх – господар відповів, що в домі нікого немає. Калінніков вирішив особисто перевірити дім і надвірні прибудови, взяв з собою одного солдата, виставив охорону на кутах дому. Перевіривши дім, приступив до огляду прибудови.
При підході до прибудови, двері якої виявились привідкритими – із прибудови повстанці трьома короткими автоматними чергами смертельно поранили КАЛІННІКОВА в область живота, і через кілька хвилин він помер.
Одночасно з обстрілом КАЛІННІКОВА повстанці викинули гранату, і скориставшись розгубленістю солдат, прорвались і зникли.
Як згодом з’ясувалося, то були сам «Юрась» – Костянтин Майданський із Рогізни, та «Борис», повстанець із Галичини.

peredplata