#Акції_ОУН_на_Буковині 17 квітня.

 
 
*В ніч на 17 квітня 1945 року Заступник Упрнаркомзага Вашківського району з агентом по заготівлі (які відбирали у селян продовольство) знаходився в селі Руський Банилів Вашківського району і зупинились на нічліг в квартирі Мельничук.
Вночі повстанці чисельністю до 30 осіб, які прибули з Галичини, здійснили наліт на квартиру Мельничук, побили господиню дому, увели з собою в гори співробітників Наркомзага і господаря дому – МЕЛЬНИЧУК.
* В ніч на 17 квітня 1946 г. в селі Нижні Лукавці, Вижницького району, 8 повстанців здійснили наліт на будівлю сільради та кинули гранату у вікно приміщення сільради. Вибухом гранати поранені істребки ПОСТОВАН Ю. і КРАВЧУК Л. та сторож сільради ІВАНЧУК М. Останні, не дивлячись на поранення, вступили в перестрілку. Повстанці зникли.
Далі близько 01.00 повстанці напали на ділянку радгоспу, де спалили 4 стодоли, в одній з яких знаходився трактор і пальне.
* 17 квітня 1946 р. о 24.00 годині у с.Мариничі, Вижницького району, 10-12 повстанців взяли колишнього істребка МОЛЬНИЦЬКОГО Ю.П., вивели за село та розстріляли, а також тяжко побили його батька, забрали з хати всі їхні носильні речі та коня. Цієї ж ночі повстанці проникли до кооперативу та медпункту, де взяли необхідні речі. Після цього переправилися через річку Черемош і зникли на території Станіславської області.

peredplata