#Акції_ОУН_на_Буковині 13 травня.

 

Дуже результативний день.
* 13 травня 1944 р. повстанська боївка здійснила наліт на село Вилавча Вашківського району, де група червоноармійців 9 казачої пластунської дивізії у 7 осіб на чолі із лейтенантом ІТОШИНИМ заготовляла (відбирала у місцевих селян) худобу для дивізії. Худоба була зібрана біля сільради, а козаки-автоматчики пішли в сільраду. Повстанці підійшли до приміщення сільради, кинули у вікно гранату, після чого козаки відстрілюючись вибігли із будівлі і частина з них (5-ро) були тут же вбиті, а один взятий в полон. Під час перестрілки ліквідований голова сільради, його син і 2 жінки. Лейтенанту вдалося сховатись. Після бою повстанці підпалили 6 будівель радянського активу і будівлю сільради, роздягнули вбитих казаків, забрали автомати і боєприпаси.
* У ніч на 13 травня 1946 р. група повстанців у селі Калинівці Вашківського району забрала із свого дому громадянку ІВАНЧАК Катерину, 1912 р.н., мешканку вказаного села, яку нещодавно прийняли кандидатом у члени ВКП(б), співробітницю Машинно-тракторної станції, яка приймала активну участь в радянській роботі на селі, та відвела до лісу. Мати її – ІВАНЧАК Марію (Степанію) Панасівну, 57 років, повішено у дворі її будинку. Також повстанці проникли в магазин сільпо, взяли необхідні товари та зникли.
* 13 травня 1947 р. о 17-18 годині на хуторі Бочків, Мариничської сільради Вижницького району, повстанці із засідки обстріляли групу радянського і партійного активу, яка проводила підписку на т.зв. «2-у Державну позику відновлення та розвитку народного господарства» (простіше, грабувала селян). В результаті обстрілу повстанці ліквідували працівника Вижницького Райвиконкому – КИРИЛОВА А.О., 1913 р.н., уродженця Красноярського краю, росіянина, член ВКП(б), та працівника санаторію КРУГЛОГО М.А., уродженця Чернігівської області, члена ВКП(б). Поранені міліціонер райвідділу МВД САПОЖКІН та боєць винищувального батальйону ГРИГОРЯК, які супроводжували їх в якості охорони. Повстанці, забравши у вбитих зібрані ними за позикою 28000 рублів грошей, партійні та особисті документи – зникли.
* 13 травня 1947 р. о 23-00 у селі Ошихліб, Кіцманського району повстанці ліквідували місцевого жителя МІЦКЕВИЧ Устина, 1880 р.н., та його дружину МІЦКЕВИЧ Олену, 1882 р.н. Потім повстанці зайшли до будинку голови сільради Ілюка (на той час перебував у Чернівцях на курсах), де вбили його дружину та дочку. Будинки МІЦКЕВИЧА та ІЛЮК підпалили.
Це була помста за зраду: у будинку МІЦКЕВИЧА у грудні 1946 р. МГБ вбили керівника оунівської організації села Ошихліби – «ВОВКа», якого видали господарі. Детальніше у книзі про діяльність Василя Кантеміра-«Остапа», кому цікаво скину посилання.

peredplata