ОБСЄ звинуватила СРСР і Німеччину в розв\’язуванні Другої світової війни

ОБСЄ звинуватила СРСР і Німеччину в розв'язуванні Другої світової війниПарламентська асамблея Організації по безпеці і співпраці в Європі (ОБСЄ) на 18-й щорічній сесії схвалила Вільнюську декларацію, що складається з 28 резолюцій. Декларацію підтримали 213 парламентаріїв з 320 що засідають в асамблеї.

Прийнята резолюція повністю зрівняла ролі Радянського Союзу і нацистської Німеччини в розв\’язуванні Другої світової війни. При цьому нацистські злочини були прирівняні до злочинів сталінізму. Зокрема, в резолюції наголошується, що радянський режим несе відповідальність нарівні з Німеччиною за розв\’язування II світової війни, передає Associated Press.

Резолюція також закликає зробити 23 серпня днем пам\’яті всім жертвам сталінізму і нацизму. Саме цього дня, в 1939г., СРСР і Німеччина підписали договір про ненапад. Передбачається, що цей день стане загальноєвропейським днем пам\’яті жертв сталінізму і нацизму в ім\’я збереження пам\’яті про жертви масових депортацій і страт. У Литві і Естонії цей день вже відзначають.

\”У XX столітті європейські країни випробували на собі тиск двох могутніх тоталітарних режимів: нацистського і сталінського. Обидва ці режими несли геноцид, порушення прав і свобод людину, військові злочини і злочини проти людства\”, – відзначають автор резолюції Роберто Баттеллі і допомагаючий йому розділ литовської делегації в ОБСЄ Вілія Алекнайте-Абрамікене.

Експерти вважають, що прийнята резолюція ще більше загострить відносини між Російською Федерацією і деякими європейськими країнами. Також ця резолюція дозволить східноєвропейським державам зажадати компенсацію збитку \”від радянської окупації\”. Наприклад, в кінці квітня цього року спеціальна комісія Латвії підрахувала, що \”збитки, які понесла республіка від перебування у складі СРСР, склали 18,5 мільярдів доларів\”.

При цьому минулого року підрахунки Латвійської комісії збитку, заподіяного Латвії \”комуністичним окупаційним режимом\”, показали, що \”прямі демографічні втрати від радянської окупації\” перевищують десять мільйонів людино – років. Голова комісії Едмунд Станкевіч заявив, що \”ще в 1990 році був підрахований завданого Латвії збитку на суму приблизно 120 млрд рублів без урахування інфляції\”. При цьому він відзначав, що \”робота велася у великому поспіху з метою довести, що Латвія нічого не винна Росії\” і фактична сума збитку набагато більше.

Джерело

peredplata