Висота монумента Мать Батьківщина на 12м нижче великої лаврської дзвіниці.

У 1977р.я працював начальником відділу охорони пам’яток архітектури Київо-Печерського державного історико-культурного заповідника,що дорівнювало посаді його головного архітектора.

Якось мені принесли на підпис проект пам’ятки Мать Батьківщина, що планувався на схилах Дніпра біля Лаври. Побачивши,що монумент перевищує висоту лаврської дзвіниці, я відмовився погоджувати проект.

Потім були засідання спеціальної комісії. Я пояснив, що монумент не може з архітектурно- містобудівельних міркувань бути вище дзвіниці і повинен підпоряджуватись їй. Проти цього категорично відмовлялись скульптори,їм хотілося аби скульптура була ще вище.

Мене довго пресували на засіданнях комісії у ЦК КПУ, у Мінкультури, але я був молодий, не був членом партії і міг дозволити собі сперечатись.

Це тривало доти, поки на одному з засідань,я не витримав і сказав скульпторам, що розумію, чим більше висота, тим більше грошей вони отримають, а за гроші вони і рідну мати продадуть.

Мене видалили з засідання, а згодом винудили звільнитися з заповідника. Але висота монумента була таки зменшена на 17м і стала на 12м нижче великої лаврської дзвіниці.

Vladimir Novgorodov

peredplata