Яблучний Спас 2023: що святити в церкві та чому не можна їсти яблука до цього

Спас Яблучний – це народна назва другого Спаса і православного свята Преображення Господнє. Традиційно цього дня віряни вирушають до храму, щоб освятити новий урожай. Що несуть до церкви, які ще традиції цього дня і що – під суворою забороною, розповідаємо в матеріалі.

 

Коли Яблучний Спас в 2023

Яблучний Спас, або Преображення Господнє – одне з великих свят, присвячених Ісусу Христу, Спасителю. Звідси й назва – Спас. Свято належить до числа двунадесятих, тобто, дванадцяти головних. 

У Писанні розповідається про особливі події цього дня на горі Фавор в Ізраїлі. Коли Ісус і апостоли Петро, Яків та Іоанн зійшли на гору і стали молитися, а потім впали в дрімоту, то Ісус преобразився – Його одяг став білим, а обличчя осяялося світлом. Під час Преображення Ісусу з’явилися старозавітні пророки – Мойсей та Ілля, які говорили зі Спасителем про його долю в Єрусалимі. Петро, Яків та Іоанн прокинулися, і побачили Ісуса з пророками, яких накрила хмара, а слідом пролунав голос: “Це є Син Мій вибраний, Його слухайте!” потім пророки зникли, а Ісус залишився один.

 

Свій початок християнське свято бере ще в IV столітті. Щороку його відзначають в одну й ту саму дату – 19 серпня. Після переходу на новоюліанський календар (з 1 вересня 2023 року) Яблучний Спас відзначатимуть 6 серпня

Що святять на Яблучний Спас і чому до цього не можна їсти яблука

На Яблучний Спас несуть до церкви яблука, мед, горох у стручках. Але головний символ свята – це яблука, які символізують достаток і благополуччя. До освячення їх заборонено їсти – вважається, що до цього часу вони ще не дозріли і тому їх вживати небезпечно. Але є й інше повір’я: згідно з ним, цього дня ангели на небесах пригощають душі дітей яблуками. Тому батькам, чиї дітки покинули цей світ, слід утриматися від яблук до їхнього освячення, а після залишити кілька плодів у храмі як підношення.

Яблучний Спас – традиції свята

Після церкви на Яблучний Спас ідуть на могили до померлих родичів, щоб вшанувати їхню пам’ять, а потім уже додому, де готують пироги з яблуками. Ними пригощають близьких, сусідів. Незаміжнім дівчатам належить їсти яблука з медом і загадувати бажання, при цьому слід говорити: “Що загадано – те надумано! Що надумано – те збудеться! Що збудеться – не минеться!”.

Свято Яблучний Спас – що не можна робити

Оскільки це велике свято, то заборони цього дня не слід порушувати. На Яблучний Спас не можна:

  • сваритися і лаятися, лихословити; 
  • займатися фізичною працею;
  • грати весілля – цього дня не вінчають;
  • влаштовувати гучні вечірки та розпивати спиртне.

Триває Успенський піст, тому тим, хто постить, не слід їсти скоромну їжу, але на цей Спас є послаблення – можна рибу і вино.

Яблучний спас – прикмети

За прикметами дня судили, якою буде осінь і зима:

  • який другий Спас – такий і Покров;
  • дощ цього дня – зима буде мокрою;
  • сонячна погода – зима буде теплою і сніжною.

Вважається, що якщо до цього дня листя на деревах уже пожовкло, то зовсім скоро настануть холоди.

peredplata