Через десятки літ повернувся на Батьківщину: праправнук Лук’яна Кобилиці відвідав рідну Путильщину

Фото: Людмили Федюк

У середу, 16 серпня, на Путильщину прибув особливий гість – праправнук знаменитого Лук’яна Кобилиці – Петро Кобилиця. Чоловік за все своє життя побував у різних країнах. Незважаючи на те, що Петро народився у Румунії і перші роки життя проживав там, він пам’ятає свої українські корені та гордиться ними.

Про історію життя Петра Кобилиці та його поїздку на Путильщину розповідає місцева газета “Карпати”.

Петро Іванович виграв зелену карту та переїхав з молодою дружиною з Румунії на постійне місце проживання до Америки, там він пробув 27 років. Через десятки літ, чоловік все ж вирішив відвідати малу батьківщину.

“Опинившись у рідному краї, чоловік не міг наговоритися гуцульською мовою з місцевими жителями, не міг надихатися свіжим повітрям та намилуватися природою. Він був приємно подивований і вражений гостинним візитом, який на честь його приїзду влаштували у Сергіях”, – йдеться у матеріалі видання.

На фото: Лук’ян Кобилиця (громадський і політичний діяч, керівник селянського руху на теренах австрійської частини Буковини у 1840-х років)

Вирішив для себе, що решту життя проведе в Україні…

За день Петро встиг побувати і в музеї-садибі Юрія Федьковича, і в музеї вишивки поетеси та громадської активістки Валентини Буняк, і покласти квіти до підніжжя пам’ятника свого прапрадіда у Сергіях, і навіть піднятися до родинного обійстя на хуторі Красний Діл.

“Востаннє Петро Іванович був тут у 1975 році. У гостинному колі гуцулів чоловік відчув себе, як у великій родині. Тож і вирішив для себе, що решту життя проведе в Україні, на землі свого прапрадіда, за яку він все життя боровся і віддав…” – дописують у часописі.

peredplata