Яке церковне свято 16 вересня: народні прикмети, заборони, звичаї

 

 

Сьогодні, 16 вересня, в православному календарі день пам’яті святої Євфимії.

Свята Євфимія була ранньо-християнською мученицею, яка жила у Халкедоні в кінці III — початку IV століття. Вона відмовилася відшановувати поганських богів і була кинута на розтерзання дикому звіру. Але Бог захистив її від смерті і дав їй силу терпіти муки.

Після її смерті над її труною збудували церкву, де 451 року відбувся Четвертий Вселенський Собор, який засудив єресь монофізитів. Свята Євфимія стала посередницею чудесних зцілень і благодатей для багатьох людей.

Церковне свято 16 вересня — день пам’яті мучениці Людмили

Мучениця Людмила була чеською княгинею, яка жила у IX-X століттях. Вона була однією з перших християнських правителів Чехії і допомагала зміцнювати віру серед свого народу.

Вона також була бабусею і вихователькою князя Вацлава Святого, який став покровителем Чехії.

За свою вірність Христу вона була вбита язичниками, які хотіли повернути старе вірування: задушена власною вуаллю, який став її символом. Після смерті над її мощами почали звершуватися чудеса і зцілення. Вона була проголошена святою у 1143-1144 роках і стала покровителькою Чехії, бабусь, матерів і християнських вчителів.

Прикмети 16 вересня

Якщо птахи вже полетіли у вирій — зима буде ранньою.
Якщо гримить грім — зима буде холодною, але снігу буде мало.
Пожовтіло листя, але ще тримається на деревах — осінь буде довгою.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що не можна носити старий брудний одяг, тому що це може погіршити взаємини з людьми. Також заборонялося ловити і їсти рибу, вважалося, що людина, яка порушить цю заборону, дізнається щось неприємне про рідних. Не варто робити необдумані покупки, тому що можуть бути фінансові проблеми.

Що можна робити сьогодні

В народі цей день називали Пташиною кісткою. Господині готували страви з курей чи інших домашніх птиць, звертаючи особливу увагу на їхні кісточки. Якщо вони були товстими з жиром зверху, зима буде дуже холодною.

peredplata