Церковне свято 10 жовтня: що цього дня не треба давати з дому

 
10 жовтня за новим церковним календарем згадують мучеників Євлампія та Євлампію. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня – розповідаємо в матеріалі.

10 жовтня 2023 – яке церковне свято за новим і старим календарем

10 жовтня (23 жовтня за юліанським календарем) – день пам’яті святих брата і сестри Євлампія та Євлампії. Вони жили в IV столітті в місті Нікомідія і були родом зі знатної родини. То були часи правління імператора Максиміліана, язичника, який влаштовував гоніння на християн. Попри це, Євлампій прийняв християнську віру, а коли імператор видав указ, згідно з яким усі християни повинні покинути місто, то просто висміяв його – нібито Максиміліан не захищає підданих, а бореться з ними. Євлампія тут же схопили і відвели на суд. Його сестра, дізнавшись про це, теж прийшла туди, щоб підтримати брата, і сміливо заявила, що і вона християнка. Дівчину схопили і разом із братом кинули в казан з окропом, але він не заподіяв їм шкоди. Їх вирішили спалити – на диво і вогонь не зачепив їх. Тоді юнака стратили, і сестра його тут же померла від горя.

Свято 10 жовтня за старим стилем – день пам’яті мученика Калістрата і дружини його, а також преподобного Саватія. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 27 вересня.

Прикмети на 10 жовтня

За прикметами цього дня можна судити про те, якими будуть погода найближчим часом, а також зима:

гроза цього дня – зима буде м’яка і коротка;
дощ зі снігом – буде теплий січень;
багато шишок на хвойних – чекай на сильні морози взимку;
погода суха і тепла – осінь буде затяжною;
різко похолодало – така погода буде ще тиждень.

У народному календарі 10 жовтня – свято Євлампія, Євлампій Зимовказівник.

Що не можна робити 10 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

виносити сміття – винесеш гроші й удачу;
купувати нові речі – принесуть неприємності;
вінчатися і грати весілля – шлюб буде невдалим;
купувати спиртне – у сім’ї з’явиться питуща людина.
Також цього дня забороняється позичати сірники або свічки – разом із ними можна віддати з дому благополуччя.

Що можна робити 10 жовтня

У Євлампія і Євлампії просять сил у моменти, коли близькі до відчаю. Також святі допомагають зміцнитися у вірі.

За старих часів цього дня ходили збирати руту – її використовували як захист від пристріту і розвішували в домі та над дитячими колисками. Також травою лікувалися від болю в шлунку, ангіни, кашлю і застуди. Господині цього дня з самого ранку готували пироги – щоб сім’я була ситою і здоровою весь рік.

10 жовтня потрібно позбутися старих речей, які вже не можна носити – викинути їх, а краще спалити. Вважається, що таким чином звільняєшся від хвороб і бід. Якщо речі хороші – їх краще віддати нужденним, всі благі справи повертаються сторицею.

peredplata