Привіт від предків. На Хортиці знайшли унікальний бронзовий кинджал віком 4 тис. років

Зброю, датовану другим тисячоліттям до нашої ери, було виявлено на Хортиці після зниження рівня води в річці Дніпро.

Фахівці зазначають, що бронзові артефакти, такі як цей кинджал, з пізньої бронзової епохи, зустрічаються вкрай рідко. Про це пише видання ZPRZ.CITY. Такі знахідки були настільки цінними, що їх можна порівняти з дорогоцінним металом того часу. Тетяна Шелеметєєва, старший науковий співробітник заповідника «Хортиця», наголосила, що у них у колекції налічується лише три кинджала, два серпи та кілька прикрас із бронзи.

Уже раніше на Хортиці було виявлено подібну археологічну знахідку — кинджал, і це свідчить про значну історичну цінність цієї території. Тепер бронзовий кинджал, виявлений на острові, стає частиною багатої колекції археологічних скарбів, доступних для вивчення в Музейних студіях «Місто за порогами» в центрі Запоріжжя.

Крім того, цього сезону співробітники заповідника «Хортиця» також знайшли старовинний адміралтейський якір з дерев’яною перекладиною, що є рідкістю серед якорів. Ці знахідки дають змогу вченим глибше зрозуміти історію та культуру цієї дивовижної місцевості. Обидва якорі, а також бронзовий кинджал та інші археологічні знахідки, тепер представлені на виставці для публічного розгляду.
Джерело:  https://techno.nv.ua
 

peredplata