Церковне свято 29 листопада: що потрібно зробити цього дня і про що краще мовчати

29 листопада за новим церковним календарем згадують святого Парамона і ще 370 мучеників. У народному календарі – Парамонів день. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують 28 листопада за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

29 листопада 2023 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

Про великомученика відомо небагато. Парамон Віфінський жив у III столітті, за часів імператора Деція Траяна і гонінь на християн. Правитель східних областей Аквіан вирізнявся особливою жорстокістю – за його розпорядженням у в’язницю кинули 370 християн, які відмовилися робити жертвопринесення ідолам. Ув’язнених катували і катували, намагаючись змусити відректися від віри.

Тоді Парамон, будучи простим жителем, виступив перед імператором, намагаючись домогтися, щоб перестали мучити людей. Але й сам опинився у в’язниці. Разом з іншими Парамон стоїчно виніс усі муки, відмовляючись зректися віри в Христа, і врешті-решт усіх християн стратили.

Свято 29 листопада за старим стилем – день пам’яті одного з 12 апостолів Христа Левія Матвія. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 16 листопада.

Про що говорять прикмети на 29 листопада

За прикметами дня судять, якою буде зима:

  • сильний вітер цього дня – до холодної зими;
  • сніг випав – грудень буде теплим;
  • дощ пішов – уся зима буде теплою і з відлигами;
  • хмари низько пливуть – скоро випаде сніг і почнеться холоднеча;
  • дорогу замело – сніг не розтане до весни.

У народному календарі 29 листопада – свято Парамонів день, Парамон Зимоуказатель. За старих часів цього дня було заведено чистити дахи від снігу – робили це винятково віниками і мітлами, оскільки лопатою можна було змахнути удачу.

Що не можна робити 29 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, ображати людей і тварин;
  • відмовляти в допомозі тому, хто просить;
  • порушувати правила посту;
  • пускати гроші на вітер.

За народними прикметами цього дня не слід робити прибирання і виносити сміття – щоб не винести з дому благополуччя й удачу. Також не можна ділитися своїми планами, розповіси – можеш забути про них назавжди. День несприятливий для переїзду.

Що можна робити 29 листопада

Святому Парамону моляться про зміцнення віри й духу, душевний спокій, просять здоров’я, добробуту в сім’ї та дітям.

Тим, хто дотримується посту, цього дня належить сухоїдіння. Раніше ми публікували докладний календар харчування на Різдвяний піст по днях. 

Також на Парамона заведено готувати пісну випічку. Заповзятливі господині намагалися піти до сусідів і хоч що-небудь позичити: вважалося, що після цього гроші самі знайдуть до них дорогу до будинку. 

29 листопада – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Данило, Денис, Іван, Микола, Парамон, Сергій, Федір.

peredplata