Вифлеєм на Різдво нагадує місто-привид 

МИСТЕЦЬКА ІНСТАЛЯЦІЯ «РІЗДВО ПІД ЗАВАЛАМИ» НА ПЛОЩІ ЯСЛІВ БІЛЯ ЦЕРКВИ РІЗДВА ХРИСТОВОГО 24 ГРУДНЯ 2023 РОКУ У ВИФЛЕЄМІ, ЗАХІДНИЙ БЕРЕГ. ФОТО GETTY IMAGES

Зазвичай гамірне біблійне місце народження Ісуса стало схожим на місто-привид. Святкування Святвечора у Вифлеємі були скасовані через війну Ізраїлю та ХАМАСу.

Джерело: AP

Деталі: Немає святкових вогнів і різдвяної ялинки, які зазвичай прикрашають площу Менжер, як і натовпу іноземних туристів і радісних молодіжних оркестрів, які щороку збираються в місті на Західному березі, щоб відзначити свято. Десятки палестинських силовиків патрулюють порожню площу.

Брат Джон Вінь, францисканський чернець із В’єтнаму, який живе в Єрусалимі шість років, каже, що цього року без різдвяної ялинки і без вогнів — просто темрява”. 

Вінь сказав, що він завжди приїжджає до Вифлеєму, щоб відзначити Різдво, але цей рік був сумним. Він дивився на вертеп на площі Менжер з немовлям Ісусом, загорнутим у білу плащаницю, що нагадало йому про тисячі дітей, убитих у боях у Секторі Гази.

Колючий дріт оточував сцену, сірі уламки не відбивали радісних вогнів і спалахів кольорів, які зазвичай заповнюють площу на свята. Холодна дощова погода додала похмурого настрою.

 

Скасування різдвяних свят завдало сильного удару по економіці міста. Приблизно 70% доходів Вифлеєму припадає на туризм — майже весь цей прибуток – на час Різдвяного сезону.

Багато великих авіакомпаній скасовують рейси до Ізраїлю і кількість іноземних туристів зменшилась. Місцева влада каже, що понад 70 готелів у Вифлеємі були змушені закритися, залишивши тисячі людей без роботи.

peredplata