Чому занепала непереможна Римська імперія?

 
Поміж сотень премудрих відповідей найочевиднішою є наступна: громадяни Риму не хотіли воювати.
До чого тільки не вдавалися диктатори й законодавці Риму аби забезпечити мобілізаційний резерв. Величезному прошарку громадян були надані небачені в історії пільги. Вони могли ніде не працювати. Їм держава безкоштовно надавала житло. Виділяла для прислужування двох рабів. Щоденно на атріумі роздавали хліб, рибу і вино. Тільки б у час загрози ці громадяни, які звалися плебеями, могли виступити на захист вітчизни. Для ветеранів й інвалідів будували розкішні міста й містечка. На державні виплати колишні воїни могли доживати безбідно життя в затишних Помпеях і Геркалаумі. В якийсь час і це вже не спрацьовувало. Стали надавати громадянство людям далеким від римської культури й римської ідентичності. З тією ж самою метою – збільшити мобілізаційний резерв. Нові громадяни принесли в Рим своїх богів і Рим зсередини був знищений – громадяни взагалі не розуміли своїх цінностей, за які варто вмирати.
Сьогоднішній Європейський Союз крок у крок повторює досвід Римської імперії. Заклики створити армію ЄС в кращому разі в соцмережах країн ЄС зустрічають глузливу іронічну посмішку. Європейці, як римляни періоду занепаду, воювати не хочуть.
Але на відміну від Риму у ЄС вже є готова боєздатна армія – ЗСУ. Так відкрийте очі, дайте українцям все необхідне для перемоги, і далі можете жувати свої ковбаски в компанії з мусульманськими мігрантами.
Віктор Лешик

peredplata