Цікаві факти про фортецю у Хотині

Висота фортечних мурів – 45 метрів, товщина – до 5 метрів. Під фортецею – глибокий рів, тому її можна було взяти лише довготривалими облогами. Цікаво, що безпосередньо штурмом Хотинську фортецю ніхто ніколи не захоплював. Це відбувалося завдяки облогам і капітуляціям.

Зі східного боку височіє Східна вежа, або вежа Смертників. З цієї вежі скидали додолу засуджених на смерть. Вижити після падіння з мурів заввишки 45 метрів не міг ніхто. Звідти вежа й отримала свою подвійну назву.

До сьогодні на території Хотинської фортеці зберігся старовинний колодязь. Його глибина сягає 62 метрів, адже замок стоїть на високій скелі, і щоб дістатися до води, потрібно було прокопати велику глибину. Воду з колодязя можна брати й нині, кажуть, що вона тут дуже смачна.

 

 

На території замкового подвір’я розташована церква святої Єлени і Констянтина, яка заснована у ХІІІ ст. Також фортеця є місцем, де поєднуються християнська та мусульманська релігії. Кажуть, свого часу в одній зі споруд замкового комплексу були навіть знамениті турецькі бані з басейном. І що ще цікавіше – тут розміщувався справжній турецький гарем, де, за легендою, тримали 30 дівчат.

Мокра пляма на стіні Хотинського замку – одна з найбільш містифікованих і популярних загадок заповідника. Легенда розповідає, що комендант фортеці замурував у стіну свою доньку, бо та не хотіла виходити заміж. Дівчина так гірко плакала, що її сльози проступили крізь камінь і залишилися у вигляд плями. Науковці, звісно ж, цю версію спростовують, але в кожній легенді є частка правди.

 

 

У 1890 році поблизу Хотинської фортеці несподівано знайшли скарб. Це були різні монети із Саксонії, Тюрингії, Чехії, Угорщини. На території фортеці було знято безліч фільмів: “Тарас Бульба”, “Гадюка”, “Захар Беркут”, “Балада про доблесного лицаря Айвенго”, “Три мушкетери”, “Чорна стріла”, “Стара фортеця”, “Стріли Робіна Гуда”

https://zahid.espreso.tv/kultura-sim-chudes-ukraini-taemnitsi-ta-tsikavi-fakti-pro-45-metrovu-khotinsku-fortetsyu

peredplata

Залишити відповідь