Убили близько пів сотні людей, багатьох поранили. На Буковині вшановують пам’ять жертв сталінського режиму в урочищі Варниця

Убили близько пів сотні людей, багатьох поранили…

У перший день квітня вшановуємо пам’ять жертв сталінського режиму в урочищі Варниця неподалік села Біла Криниця. 

Тоді, 1941 року, близько двох тисяч буковинців рушили у бік румунського рубежу. Серед них – жінки та діти, які прямували до своїх родичів. Радянські прикордонники почали стріляти у колону мирних людей. Це була провокація, свідомо спланована та організована спецслужбами проти жителів Буковини.

Державний архів Чернівецької області на своєму сайті оприлюднив відповідну тематичну виставку. Переглянути її можна за посиланням:

https://cv.archives.gov.ua/bila_krunucya.html

В експозиції використано копії документів та матеріалів науково-довідкової бібліотеки архіву: постанова бюро Чернівецького обкому КП(б)У «Про факти еміграційного настрою румунського населення в деяких селах прикордонних районів», доповідні записки секретаря Чернівецького обкому про випадки нелегального переходу кордону з території СРСР до Румунії, список місцевих жителів, убитих 1 квітня радянською владою та ідентифікованих у 1943 році, протест прокуратури Чернівецької області до президії Чернівецького обласного суду щодо закриття кримінальних справ відносно місцевих жителів, засуджених за нелегальний перехід кордону тощо.

Джерело: Чернівецька ОВА 

peredplata

Залишити відповідь