БАКОТА 10 000 років до Нашої ЕРИ

Ми звикли Бакота та й Бакота як унікальне місце в якому злилась історія природа і неймовірна атмосфера. Але в безпосередній близькості від Бакоти є дійсно унікальне і практично за межами науки не відоме місце, для пересічного мешканця. Заінтригував давайте спробуємо вам розказати і показати, що ж там є таке унікальніше за Бакоту. Трішки нижче за течією від Бакоти було село Молодове і Комарівка які є як ядерна детонація у світі досліджень первобутних людей. Ви спитаєте чому? А я дам відповідь у топ 7 фактів:
1 Датується від 60–50 до 10 тис. років тому.
2 Основним об’єктом полювання був мамонт.
3 Стоянка 5 разів заселювалася неандертальцями.
4 Мешканці стоянки вміли споруджувати різні за формою та конструкцією житла з кісток великих тварин.
5 У шарах Мустьє знайдені великі мамонтові кістки 5 нижніх щелеп, 12 черепів, 15 бивнів, 34 тазові та лопальні кістки й 51 довга кістка.
6 Окрім цього знайдені кістки печерного лева, носорога, ведмедя, дикого коня та інших.
7 Має 20 культурних шарів.
Унікальні музичні інструменти флейти з рога, підвіска з бивня мамонта, зображення людської постаті на одному із жезлів вождів. Палеоландшафти довкола стоянки неодноразово змінювалися внаслідок чергування холодних і теплих кліматичних епізодів. У шарах мустьєр виявлено захисні житла конструкції, рештки вогнищ. Верхньопалеолітичних шарів містять численні вогнища, скупчення залишків, заглиблення, ямки, рештки жител.
До мустьєрського часу належать 5 окремих шарів. Господарство базувалося на мисливстві, доповненому збиральництвом. Основний вид мисливської здобичі – мамонт, а також дикий кінь, зубр, північний олень, ведмідь. У 4-му шарі виявлено рештки захисних жител конструкцій із кісток великих тварин. Виразно представлена техніка леваллуа Серед знарядь домінують скребла та ножі, є гостроконечники, зубчасті знаряддя. Яскраву серію становлять вістря – специфічні сколи, які отримували зі спеціально підготовлених нуклеусів та використовували як знаряддя майже без додаткового оброблення.
А ми сьогодні так дивуємось даним про перших людей десь у Іспанії, а про те що в нас зовсім поруч є такі унікальні місця ми не дивуємось. Додаю трішки фотографій Дністра до затоплення. Ці всі поселення сьогодні під водою десь на глибині 10 метрів. І на останок факт пам’ятаєте про римську склярню в Україні так вона на горі, а це місце в долині.

peredplata