20 маловідомих фактів про Коломию

 
1. Церкву святого Йосафата в стилі бароко спроектував у 1762 році один із найвідоміших архітекторів Речі Посполитої Бернардин Меретин, який спроектував собор Святого Юра у Львові.
2. Коломия, завдяки зведенню газовні та близкості до нафтогазових родовищ, стала одним із перших міст у Європі, яке було повністю забезпечено газовим освітленням, навіть на околицях міста.
3. Коломийський вокзал, збудований у 1866 році, – один із найстаріших в Україні: Львівський вокзал був збудований у 1861 році, Жмеринський – у 1865 році.
4. Коломия в кінці ХІХ століття стала одним із перших міст у Європі, де поїзд проходив через центральну частину міста.
5. У будівлі навпроти теперішнього драматичного театру на пл. Вічевий Майдан знаходилася народна амбулаторія, яка приймала найбідніших пацієнтів безкоштовно по 4 години на день. Заснував її декан о. Олександр Русин у 1932 році, у ній працювали 1 поляк, 2 євреї та 3 українці.
6. Коломия до 1939 року мала заводи автомобілебудування та сільськогосподарського машинобудування: фабрика машин Біскупських виробляла машини «Chevrolet», а фабрика братів Плезя – подрібнювачі для очищення зерна.
7. Мати Еріка Кандела, лауреата Нобелівської премії з фізіології та медицини, Шарлотта Зімельс, походить із Коломиї. Вона, нащадок ортодоксальних євреїв-ашкеназі, народилася 1897 року в нашому місті.
8. Онук відомого коломийського лікаря Соломона Марамороша, чий маєток знаходиться на бул. Лесі Українки, 7, Карл Мараморош, – відомий вірусолог, ентомолог, лауреат премії Вольфа, віце-президент Нью-Йоркської академії наук.
9. У приміщенні теперішнього драматичного театру знаходився у 1920-х роках кінотеатр «Гвязда», який був беззвуковим. Там під час показів фільмів грали директор музичної школи Роман Рубінгер, піаністка Олена Коссакова, Ксеня Кічура, дружина поета Мелетія Кічури, віолончеліст, поляк Голуоаш.
10. Власники цегельних заводів Коломиї Віммер та Раммлер збудували для своїх робітників одноповерхові будинки (майже всі збереглися), які розташовані на вул. Шкрумеляка та М. Павлика відповідно.
11. Ян Шелепет, родом із Коломиї, – один із проектантів всесвітньо відомого Сіднейського оперного театру.
12. Саме в Коломиї в 1771 році розпочато вперше в Європі видобуток нафти, тоді як видобувати «чорне золото» розпочали в м. Борислав аж в 1792 році.
13. Коломийський залізничний вокзал збудований у неотюдорському стилі архітектури: там притаманна наявність певних архітектурних елементів стилю англійських Тюдорів 16-17 століть.
14. За спогадами коломиян, дитячу церкву хотіла повністю зруйнувати радянська влада: спочатку військові робили це вручну, а згодом використали спецтехніку для руйнування будівель. Незважаючи на всі витрачені сили та зусилля, церкву не змогли зруйнувати, що й стало причиною зведення магазину «Каштан».
15. Відомий коломийський фотограф Александер Кіблер разом із польським полковником у відставці заснував у приміщеннях колишньої австрійської райтарні перший звуковий кінотеатр «Марс», який знаходився в приміщенні колишнього кінотеатру «Джерело».
16. Вільгельм Айбль, коломийський фотограф, вперше започаткував нанесення фото на порцеляні та кольоровому склі.
17. Коломийська залізниця, заснована в 1866 році, є старіша за Харківську та Київську.
18. Емануель Фойерман, найвідоміший віолончеліст 1920-х років, народився в Коломиї в 1902 році. У 1929 році став наймолодшим професором Берлінської вищої школи музики. У честь нього з 2002 року проводиться Міжнародний конкурс віолончелістів.
19. Св. Ян Почаївський, перший настоятель Почаївської лаври, народився близько 1551 року в Коломиї.
20. Маврикій Мадурович, який винайшов акушерські щипці, які згодом названі в його честь, та гумову кульку для розширення шийної матки при пологах, народився 1831 року в Коломиї.
Текст : Ілля Криворучко спільний проєкт з “Крейдою”.

peredplata

Залишити відповідь