Історичні паралелі, або Як ліваки скинули Павла Скоропадського і втекли за кордон

Коли в Харкові проходив цей парад, ті, хто наприкінці 1918 року валив гетьманський уряд, – усі ці швеці-петлюри-вінниченки-андрієвські-макаренки-чехівські – були вже у Відні та Парижі або валізи туди пакували. А народ, якому вони навішали макаронних виробів на вуха, опинився під владою оцих… що в лаптях.

До речі, а чи вам відомо, що починалося усе з підлості. Гетьман Скоропадський визволив Петлюру з тюрми під чесне слово не виступати проти діючого уряду – саме тоді Москва поперла на Україну.

Петлюра чесне слово дав. А покинувши узилище показав гетьману дулю й одразу рвонув до Білої церкви – формувати загони. Не проти Москви – проти Скоропадського. Бо ворог не в Кремлі (с).

А ще. Чи відомо вам, що Скоропадський викликав усіх цих чехіських-петлюр-вінниченок-петрушевичей скопом і поодинці й умовляв: хлопці – війна; хлопці, Москва пре, хлопці, що ви робите…

А хлопці такі – та ми ДОМОВИМОСЯ. Як тільки тебе скинемо, а німців, які тебе захищають, виженемо. Домовимося. І війну припинемо. Нам з Москви уже пообіцяли – хто завгодно – тільки не Скоропадский.

Вінниченко з Петлюрою, а потім Петлюра з Чехівским насправді хотіли домовлятися з більшовиками. Вони навіть реально вірили, що з Москвою домовитися можна.

Вони навіть армію, яку формував гетьман, розігнали: там офіцери російською мовою розмовляють і за царя воювали, – не наші. Чому лютеранин, литовець, колишній царський полковник Радзінь у тебе в Генеральному штабі, а не патріоти з народу? Чому Генеральним штабом командує колишній царський генерал Рогоза, а не молодий патріот-солдат з пролетарською свідомістю?

І взагалі армія – це буржуйський інструмент поневолення. А ми мирні люди, нам армія не потрібна. Світ побачить, які ми мирні й розчулиться. А Лєнін поверне бронепоїзди на запасний путь. І настане мир на всій землі. І буде усім порівну. В багатих віднімемо – бідним дамо.

Ви серйозно не знали, що намагання Петлюри створити централізовану організовану армію з Генеральним штабом торпедувалися його ж соратниками? І що настрої загітованого петлюрівськими соціалістами населення був приблизно такий: нема мені чого в армію йти – от якщо дійдуть вороги до моєї Умані, от тоді я…

P.S. Написав оце й думаю: для кого? Та половина взагалі не зрозуміє цих історичних паралелей і сенсу тексту. Дев’ять з десяти про генерала Рогозу ніколи не чули. Половина навіть не помітить, що “Русский мир” на цьому знімку в лаптях марширує.

А добрячий шмат почне зараз мені доводити, що Петлюра – величезний патріот, а Скоропадський зрадник. А ще частина – гудити і Петлюру, і Скоропадського, та піднімати на щита Коновальця. А хтось згада Болбочана, якого Петлюра знищив, бо боявся конкурента.

А ще знайдуться прихильники Махна й скажуть: дурень це все писав…

А тисяча танків російських біля наших кордонів чекають. І 500 бойових літаків. І 300 бойових вертольотів. І 100 тисяч піхоти. Чекають на щось… Або на когось…

Джерело

peredplata