цей день 19 червня

170-й день року за Григоріанським календарем – до закінчення року залишилось 195 днів. Іменинники – Іларіон, Сусанна, Фекла, Юлія (Юліанія). В Алжирі святкують День революції, в Кувейті — День незалежності, День праці — в Тринідаді і Тобаго, День звільнення рабів — у США.

Головні події 19 червня

Всі події 19 червня

240 до н. е. – Грецький математик і астроном Ератосфен, працюючи в Александрії, шляхом експериментального дослідження довжин тіней встановив, що Земля не є плоскою і обчислив довжину земного меридіану.
325 – На Першому Вселенському церковному соборі в місті Нікея (нині — Ізник, Туреччина) проголошено Нікейський символ віри, формула віросповідання, згідно якої Бог-Син «єдиносущний Отцю». Він став загальноприйнятим як для східної, так і для західної християнської традиції, а з XVI століття – і для протестантизму.

середні віки

1205 – У битві під Завихостом на Віслі (нині Польща) проти своїх двоюрідних братів польських князів Лешка Білого й Конрада Мазовецького загинув засновник Галицько-Волинського князівства, великий князь київський і «самодержець всієї Русі» Роман Мстиславич (Великий). Його смерть стала приводом до сорокалітньої міжусобиці, яка завершилась перемогою його синів Данила Галицького і Василька Романовича.
1269 – Король Франції Людовик IX Святий видав розпорядження про накладання штрафу у розмірі 10 ліврів сріблом на євреїв, які будуть з’являтись на публіці без спеціальної жовтої мітки на одязі.

нова історія

1669 – Коронаційний сейм у Варшаві обрав на престол Польщі 29-літнього Міхала Корибута Вишневецького, сина успішного в минулому воєводи руського Яреми Вишневецького. Правління молодого й недосвідченого у політичних справах монарха було коротким і невдалим — через чотири роки він помер у розпал війни з Османською імперією і став останнім монархом з династії Рюриковичів.
1799 – Під час Італійського походу російсько-австрійські війська під командуванням Олександра Суворова в битві на ріці Треббія розбили французьку армію генерала Макдональда. Французи втратили 16 тисяч чоловік, майже половину армії, союзники — 6 тисяч з 30 тисяч осіб.
1809 – Перші станові збори (сейм) представників народів Фінляндії, що відбувся в місті Борго (нині Порвоо), затвердив широку автономію Великого князівства Фінляндського, пов’язаного з Російським імператорським домом особистою унією. Боргоський сейм зберіг юридичні рамки фінської національної державності, яка до цього знаходилася в залежності від шведської корони.
1819 – У Ліверпуль прибув корабель “Саванна”, перший пароплав, що перетнув Атлантичний океан.
1862 – Більше двох з половиною років виявилось необхідним, щоб Прокламація про звільнення з рабства президента Авраама Лінкольна вступила в дію по всій території США. В цей день вона була оголошена генерал-майором Гордоном Гренгером у місті Галвстон, штат Техас, і стосувалась всіх рабів штату.
1875 – В Боснії і Герцеговині почалось повстання проти Османської імперії, яке привело до початку Сербсько-турецької, Чорногорсько-турецької воєн і поклало початок так званій Великій Східній Кризі. Результатом повстання і воєн проти Османської імперії став Берлінський конгрес 1878 року, на якому Сербія і Чорногорія отримали незалежність, у той час як Австро-Угорщина окупувала Боснію і Герцеговину, яка де-юре залишалася частиною Османської імперії.
1885 – До Нью-Йорка на пароплаві “Isere” прибув подарунок французького народу народу Сполучених Штатів — статуя Свободи. Як подарунок до сторіччя американської революції Статуя Свободи запізнилась на десять років.
1867 – Після поразки у громадянській війні, за наказом президента Мексики Хуареса Гарсії страчено 35-річного колишнього імператора Максиміліана, котрий прийшов до влади після захоплення у 1864 році французами столиці країни Мехіко і проголошення створення Мексиканської імперії.
1917 – В ході Першої світової війни англійський король Георг V видав прокламацію, якою зобов’язав всіх членів королівської сім’ї вилучити із своїх регалій всі німецькі титули та прізвища і змінити назву династії з німецької Саксен-Кобург-Готська на Віндзорськуза назвою містечка в графстві Беркшир, де розташована королівська резиденція.
1938 – Збірна Італії перемогла команду Угорщини з рахунком 4-2 і вдруге стала чемпіоном світу з футболу.

новітня історія

1944 – Між флотом США і Японії розпочалась Битва у Філіппінському морі, яка закінчилась наступного дня повним розгромом японців і практично повною втратою ними авіаносного флоту.
1946 – В першому показаному по телебаченню нью-йоркським каналом WNBT-TV бою боксерів-важковиків за звання чемпіона світу Джо Луїс у 8-у раунді нокаутував Біллі Конна.
1953 – В тюрмі Сінг-Сінг на електричному стільці страчено подружжя Розенбергів, 38-річну Етель і 35-річного Юліуса, визнаних 29 березня судом винними у шпигунстві на користь Радянського Союзу і розкриттю секретів проекту створення атомної бомби.
1953 – У складі бразильського клубу «Ботафого» вперше на футбольне поле вийшов Гаррінча (Мануел дос Сантос). З цим клубом досягнув найкращих результатів, зігравши 579 матчів і забив 249 м’ячів.
1961 – Кувейт проголосив незалежність від Британії. Через шість днів Ірак пред’явив свої претензії на цю територію, але отривам різку відмову від Великобританії та Ліги арабських держав. Свої спроби приєднати Кувейт Ірак повторював у 1938 році, після знаходження в Кувейті великих покладів нафти, і в 1990 році, після економічної кризи внаслідок восьмирічної безуспішної війни з Іраном.
1963 – Після після 48 обертів навколо Землі і 71 години польоту на Землю повернулась перша в світі жінка-космонавт Валентина Терешкова. Згодом вона була нагороджена Орденом Леніна і Зіркою Героя Радянського Союзу.
1981 – У США відбулась загальнонаціональна прем’єра фільму «Супермен II» з Крістофером Рівом у головній ролі. Стрічка встановила два рекорди касових зборів — одноденний (5.5 мільйонів) і триденний (14 мільйонів долларів). У 1982 році фільм отримав премію «Сатурн» як краща науково-фантастична стрічка.
1990 – У Москві заснована Комуністична партія Російської Радянської Федеративної Соціалістичної Республіки як структурна частина КПРС, що об’єднала партійні організації КПРС, розташовані на території РРФСР. У 1993 році перейменована у КПРФ.

наш час

1991 – Глава медельїнського наркокартелю Пабло Еміліо Ескобар Гавіріа, котрий протягом семи років переховувався від правосуддя, звинувачуваний у наркоторгівлі, убивстві людей, зокрема, міністра юстиції Родріго Боліньї і кандидита на пост президента Ліуїса Галана, здався колумбійським властям. У 1992 році Ескобар, чиє багатство оцінювалось у 3-6 мільярдів доларів, утік з тюрми і 2 грудня 1993 року був застрелений в ході проведеної поліцейської операції.
1992 – У США відбулась прем’єра фільму Тіма Бертона «Бетмен повертається» з Майклом Кітоном, Денні Девіто і Мішель Пфайфер у головних ролях. У перший же день встановлено рекорд касових зборів — 16.8 мільйона доларів.
1992 – Конфлікт між Молдавією і невизнаною Придністровською Молдавською Республікою перейшов у фазу військового протистояння — армія і броневійська МВС Молдавії здійснили спробу зайняти місто Бендери, що привели до збройного конфлікту, який тривав більше місяця і завершився підписанням мирної угоди і введенням у місто миротворчих сил.
1997 – Під натиском західних кредиторів президент України Леонід Кучма звільнив з посади прем’єр-міністра Павла Лазаренка, котрого вважали прихильником неринкових методів управління економікою.
1998 – Популярні герої телесеріалу «Секретні матеріали» спеціальний агент ФБР Фокс Малдер і агент Дана Скаллі з’явились на кіноекрані — у США відбулась прем’єра фільму «Секретні матеріали: Боротьба за майбутнє» з Девідом Духовним і Гілліан Андерсон у головних ролях.
1999 – Три найбільших швейцарських банки виділили 600 мільйонів доларів для виплат компенсацій жертвам Голокосту.
2009 – У китайському місті Шишоу провінції Хубей розпочались масові антиурядові протести, в яких взяли участь близько 70 тисяч людей. За два дні заворушень загинуло 5 чоловік і більше 200 людей отримали поранення.
2016 – На Криті розпочався Всеправославний собор, перша зустріч предстоятелів православних церков за понад 1200 років. В ньому взяли участь понад 300 єпископів з 14 помісних православних церков, крім Російської православної церкви та православних церков Грузії, Сербії, Болгарії, а також Антіохійського патріархату.

Народились 19 червня

1566 – 27 березня 1625Яків I (Яків Стюарт), король Англії (1603-1625), перший з шотландської династії Стюартів, і король Шотландії (1567-1625 рр., правив під іменем Яків VI); ставши королем двох держав, першим почав називати себе королем Великобританії.
1623 – 19 серпня 1662Блез Паскаль, французький філософ, фізик, математик.
1754 – 13 серпня 1793, Жан Батист Меньє де ла Плас, французький військовий інженер, винахідник дирижабля. 265 років з дня народження.
1919 – 8 червня 2007, Богомил Райнов, болгарський письменник (Нема нічого кращого за негоду). 100 років з дня народження.
1920 – 10 травня 2002, Ів Робер, французький кінорежисер (Високий блондин в чорному черевику).
1922 – 8 вересня 2009, Ааге Нільс Бор, датський фізик-атомник; разом з батьком, Нільсом Бором, брав участь в атомному проекті під час 2-ї Світової війни; лауреат Нобелівської премії (1975, разом з Джеймсом Рейнуотером).
1924 – 24 червня 2003, Василь Володимирович Биков, білоруський письменник (“Дожити до світанку”, “Вовча зграя”, “Знак біди”). 95 років з дня народження.
1945 – Аунг Сан Суі Куі, лідер демократичної опозиції в М’янмі, лауреат Нобелівскої премії миру (1991). Сьогодні 74-а річниця.
1945 – Наталія Ігорівна Селезньова, російська актриса (Іван Васильович міняє професію, Не може бути, Пригоди Шурика). Сьогодні 74-а річниця.
1947 – Салман Рушді, англо-індійський письменник, поет (Сатанинські вірші, Посмішка ягуара, Діти півночі). Сьогодні 72-а річниця.
1954 – (Мері) Кетлін Тернер, американська актриса (Жар тіла, Роман з каменем, Голий у Нью-Йорку, Карточний дім, Випадковий турист, Війна сімї Роуз). Сьогодні 65-а річниця.
1962 – Пола Абдул, американська танцівниця, співачка («Forever Your Girl», Straight Up, Opposites Attract, Promises of a New Day); екс-дружина Еміліо Естевеза. Сьогодні 57-а річниця.
1972 – Жан Дюжарден, французький актор, сценарист та режисер; лауреат «Золотої пальмової гілки», «Золотого глобусу» та «Оскара» («Артист», 2011). Сьогодні 47-а річниця.

Померли 19 червня

1205 – Роман Мстиславич (Роман Великий), Великий князь Київський (1204–1205 рр.), князь новгородський (1168–1170 рр.), володимир-волинський (1170–1187 рр., з 1188 р.), галицький (1188 р., з 1199 р.) з династії Рюриковичів; засновник Галицько-Волинського князівства, батько Данила Галицького. 814 років тому, в 53 роки (нар. 1152 р.).
1867 – Максиміліан I (Максиміліан Габсбург), австрійський ерцгерцог, імператор Мексики (1864-67 рр.), брат імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа I; страчений після поновлення в Мексиці республіки. 152 роки тому, в 35 років (нар. 6 липня 1832 р.).
1897 – Чарльз Бойкот, відставний британський офіцер; його ім’я увійшло в історію завдяки “бойкоту” ореандарів його земель у Ірландії — їх організований протест проти несправедливих вимог привів до повного розорення та ізоляції Чарльза Бойкотта. 122 роки тому, в 65 років (нар. 12 березня 1832 р.).
1937 – Джеймс Баррі, шотландський драматург, письменник (“Пітер Пен”). 82 роки тому, в 77 років (нар. 9 травня 1860р.).
1986 – Колюш (Мішель Колуччі), французький комедійний актор (Божевільний на війні, Банзай, Дівчина мого кращого друга). 33 роки тому, в 42 роки (нар. 28 жовтня 1944 р.).
1993 – Вільям Джеральд Голдінг, англійський письменник (Повелитель мух, Шпиль), лауреат Нобелівської премії (1983). 26 років тому, в 82 роки (нар. 19 вересня 1911 р.).
2013 – Джеймс Гандольфіні, американський актор («Клан Сопрано», «Самітні серця», «Вся королівська рать»). 6 років тому, в 52 роки (нар. 18 вересня 1961 р.).
2018 – Іван Федорович Драч, український письменник (Соняшник, Йду до тебе), громадський діяч, співзасновник Народного Руху України. 1 рік тому, в 82 роки (нар. 17 жовтня 1936 р.).
Помер Мікеланджело Буонарроті
ОСОБИСТОСТІ
Помер Мікеланджело Буонарроті

peredplata