цей день 12 липня

193-й день року за Григоріанським календарем – до закінчення року залишилось 172 дні. Іменинники – Павло, Петро. У Центрально-Африканській Респібліці, Чаді та Конго відзначають День незалежності, а в Австралії — День аборигенів.
 

Головні події 12 липня

 

 
 

Всі події 12 липня

1174 – Перша письмова згадка про місто Полтава — у Іпатіївському літописі описано укріплення на ріці Лтаві: «на Петров день», Ігор Святославич, переслідуючи орди половецьких ханів Кобяка і Кончака, «переїхав Въросколь оу Лтави» і рушив у напрямку Переяслава, де дружина Ігоря завдала поразки половцям.
1328 – В знак визнання незалежності Шотландії король Англії Едуард III віддав свою сестру Жанну заміж за Девіда, сина шотландського короля Роберта I.
1493 – У Нюрнберзі вийшла друком «Нюрнбергська хроніка» Хартмана Шеделя. В ній міститься ілюстрована хроніка біблійної історії від створення світу. Інкунабула вийшла латинською (1400 до 1500 екземплярів) і німецькою (700 до 1000 екземплярів) мовами. Друкарем «Нюрнберзькій хроніки» був Антон Кобергер, учитель Альбрехта Дюрера.
1543 – Король Англії Генріх VIII отдружився вшосте і востаннє — на Катерині Парр. Це був її четвертий шлюб.
1580 – Вийшов перший повний корпус біблійних книг церковнослов’янською мовою — Острозька Біблія. Коштом і організаційними зусиллями князя Василя-Костянтина Острозького колектив книжників вперше створив слов’янський біблійний канон, завдяки якому церковнослов’янська мова в українізованому і кодифікованому ними варіанті набула поширення у слов’янському православному світі.
 
 

нова історія

 
1690 – У битві біля Бойна армія протестантів Вільгельма Оранського розбила армію короля Англії католика Якова II.
1708 – Початок придушення селянського постання Кіндрата Булавіна: в урочищі Крива Лука (район Сіверського Донця) російські урядові війська під командуванням Федора Шидловського розбили загін отамана Семена Драного, який налічував 5000 донських козаків і 1500 запорожців, а самого Драного було вбито; запорожці відступили до Бахмута (нині Артемівськ).
1709 – 9-тисячний загін князя Меншикова взяв у полон понад 17 тисяч шведів, які після Полтавської битвивідступили до містечка Переволочна і не встигли переправитися через Дніпро.
1711 – Поблизу міста Ясси між оточеною московською армією на чолі з Петром Першим, та силами союзної коаліції, до якої входили турецький султан, кримський хан Девлет-Герай II, король Швеції Карл XII, гетьман Пилип Орлик та кошовий Кость Гордієнко, підписано Прутський договір, за яким Московська держава передавала Туреччині Азов і мусила зруйнувати свої щойно зведені фортеці Таганрог, Кам’яний Затон у нижній течії Дніпра та Новобогородицьку у гирлі Самари. Цар зобов’язався припинити втручання у внутрішні справи Речі Посполитої і «вийти геть із земель пов’язаних з Польщею козаків, запорожців, а також тих козаків, що перебувають у союзі з найяснішим ханом Криму». Москві навіть заборонялося мати свого посла у Стамбулі, тим самим визнавши юрисдикцію Туреччини над Військом Запорозьким.
1776 – Капітан Джеймс Кук на кораблі «Резолушн» вирушив з Плімута у свою третю, останню, подорож з метою знайти північно-західний морський шлях, що сполучає Тихий і Атлантичний океани. Мета експедиції не була досягнута і увійшла в історію завдяки відкриттю Гавайських островів та трагічній загибелі Кука на них.
1790 – Французькі Установчі збори відділили церкву Франції від Риму і прирівняли священників до державних службовців.
1806 – Під тиском Наполеона Бонапарта у Парижі німецькі монархії утворили Рейнський союз — 16 південно- і західнонімецьких князівств офіційно оголосили про свій вихід зі складу Священної Римської імперії та об’єднанні в конфедерацію. У 1808 році Рейнський союз досяг своїх найбільших розмірів — він включав чотири королівства, п’ять великих герцогств, тринадцять герцогств, сімнадцять князівств, а також незалежні ганзейські міста Гамбург, Любек і Бремен. Осторонь залишилися лише Пруссія, Австрія, герцогство Гольштейн, що належало Данії і Шведська Померанія.
1876 – 23-річна італійська циркова артистка Марія Спелтеріна за 11 хвилин пройшла по канату через Ніагарський водоспад, а потім за 10 хвилин повернулась назад, рухаючись спиною вперед. Через тиждень вона повторила перехід уже із зав’язаними очима, а ще через декілька днів — зі скованимим наручниками руками і ногами.
1908 – У Празі почався перший Всеслов’янський з’їзд, в якому брало участь 250 делегатів із Росії, Польщі, Чехії, Галичини, Болгарії, Сербії, Славонії та Хорватії. Робота з’їзду проходила під сильним впливом російських неославістів, які виступали за необхідність слов’янського єднання з метою “досягнення рівноправності і вільного розвитку всіх народів”.
1917 – В ході Першої світової війни у битві біля міста Іпр (Бельгія) німецька армія вперше застосувала в якості отруюючого гірчичний газ, котрий за місцем боїв отримав назву іприт.
1937 – Почався безпосадковий переліт Москва — Північний полюс — США. Через 62 години 17 хвилин, подолавши 10 148 кілометрів, екіпаж літака «Ант-25» в складі пілотів Михайла Громова, Андрія Юмашева і штурмана Сергія Даніліна приземлився в містечку Сан-Джасінто на кордоні з Мексикою, встановши при цьому світовий рекорд дальності польоту по прямій.
 
 

новітня історія

 
1941 – У Москві підписано радянсько-британську угоду «Про спільні дії у війні проти Німеччини». Сторони зобов’язувались надавати одна одній допомогу і підтримку, а також не вести сепаратні переговори про мир чи перемир’я.
1942 – З метою економії металу для військових потреб уряд США заборонив виробництво металевих меблів.
1943 – В ході Другої світової війни відбулась найбільша в історії людства танкова битва — в районі Курської дуги біля села Прохорівка в бою з обох боків зійшлися 1,2 тисяч (за німецькими даними — до 500) танків та самохідних артилерійських установок. Жодна із сторін не добилися виконання поставлених задач, з обох боків було втрачено приблизно по 150 танків і біля тисячі убитими в німецькихй та біля 3,5 тисяч в радянських військах.
1962 – Група «Rolling Stones» дала свій перший концерт у Лондоні — на сцену нічного клубу «Marquee» вийшли Мік Джаггер, Кіт Річардз, Єн Стюарт, Брайан Джонс, Дік Тейлор і Мік Ейворі.
1970 – Через 57 днів після старту експедиція на папірусному човні «Ра-II» норвезького мандрівника Тура Хейєрдала, котра складалась із семи чоловік із семи різних країн, досягнула берегів Барбадосу, довівши, що й на примітивних суднах африканські аборигени могли досягнути Америки, ще задовго до відкриття її європейцями.
1975 – Сан-Томе і Принсіпі проголосили незалежність від Португалії.
1979 – Проголошено незалежність держави Кірібаті від Великої Британії.
1982 – Британська королева Єлизавета, прокинувшись уночі, виявила у своїй спальні невідомого чоловіка, котрий не дивлячись на велику охорону, проник в монаршу резиденцію через вікно і розпивав пляшку вина, сидячи на ліжку. На питання хто він і що тут робить, невідомий не відповів, а лише попросив у королеви сигарету.
1988 – Обласна рада депутатів Нагірного Карабаху оголосила про вихід області зі складу Азербайджану і приєднання до Вірменії, що привело до тривалого міжетнічного конфлікту між Вірменіїєю та Азербайджаном.
 
 

наш час

 
1991 – В Японії убито Хітоши Ігараши, перекладача на японську мову книги індо-британського письменника Салмана Рушді «Сатанинські вірші».
1993 – 196 чоловік загинуло внаслідок землетрусу силою 7,8, що стався на півночі Японії.
1996 – У Білій залі Маріїнського палацу президент України Леонід Кучма та голова Верховної Ради Олександр Мороз в урочистій обстановці підписали Закон «Про прийняття Конституції України і введення її в дію». Перед тим у парламенті українські депутати вперше в історії присягнули на вірність Україні на новій Конституції і засвідчили це підписами. Текст присяги зачитав старійшина парламенту, академік Ігор Юхновський.
1998 – На 16-у Чемпіонаті світу з футболу збірна Франції перемогла команду Бразилії з рахунком 3-0 і вперше завоювала титул Чемпіона світу. Франція стала сьомою державою, що виборола це почесне звання.
1999 – Сергій Хрущов, син колишнього глави СРСР Микити Хрущова, отримав громадянство США.
2006 – Ліванська шиїтська парамілітарна ісламістська організація Хізбала провела артобстріл і напад на північ Ізраїлю, що призвело до вбивства трьох і захоплення в полон двох зраїльських солдатів. У відповідь Ізраїль розпочав повітряну і морську блокаду Лівану, масивні авіанальоти на численні об’єкти інфраструктури Лівану і наземне вторгнення до південного Лівану. Це вилилось конфлікт, відомий як Друга ліванська війна, яка тривала до 14 серпня і забрала життя більш ніж тисячі чоловік, здебільш громадянського населення Лівану, і виселення більше мільйона ліванців та кілька сот тисяч ізраїльтян зі своїх домівок.
2009 – Даля Грибаускайте, яка в травні, отримавши 69,05% голосів, перемогла на президентських виборах, стала президентом Литви, першою жінкою на цій посаді.
 
 

Народились 12 липня

100 до н.е. – 15 березня 44 до н.е.Гай Юлій Цезар, римський політик, полководець, письменник; консул, диктатор Римської республіки (49-44 рр. до н. е.).
1850 – 23 грудня 1912Отто Карл Шотензак, німець антрополог, відкривач викопної Гейдельберзької людини (1907).
1854 – 14 березня 1932Джордж Істмен, винахідник і виробник фотокамери “Кодак”, засновник однойменної компанії. 165 років з дня народження. 
1863 – 29 жовтня 1933, Альбер Кальмет, французький бактеріолог, лікар-імунолог; один із розробників вакцини проти туберкульозу (1921).
1866 – 2 лютого 1951, Антін Степанович Синявський, український політичний і громадський діяч, географ, історик, економіст, професор Київського університету.
1884 – 24 січня 1920Амедео (Кліменте) Модільяні, італійський художник і скульптор (Жінка з народу, Єврейка, Віолончеліст). 135 років з дня народження. 
1900 – 14 березня 1971, Павло Трохимович Кононенко, український поет (Незабутнє), письменник (Гостра могила, Гомін в хащі).
1904 – 23 вересня 1973, Пабло Неруда (Рікардо Елізер Нефталі Реєс Басуальто), чилійський поет, лауреат Нобелівської премії (1971) (Іспанія в серці, Меморіал Чорного острова). 115 років з дня народження.
1934 – 27 лютого 2013, Ван (Харві Лаван) Кліберн, американський піаніст-віртуоз. 85 років з дня народження.
1935 – 22 квітня 1998, Вадим Петрович Гетьман, український політик, колишній голова Національного банку України.
1941 – Ярослав Михайлович Кендзьор, український політик, депутат Верховної Ради. Сьогодні 78-а річниця.
1943 – Крістін Макві, музикант, співачка англійської рок-групи Fleetwood Mac («Song Bird», Got a Hold on Me, Dreams, Don’t Stop Thinking about Tomorrow). Сьогодні 76-а річниця.
1949 – Джон Веттон, англійський рок-музикант, співак (Roxy Music, Uriah Heep, U.K., Asia: Heat of the Moment, Only Time Will Tell, King Crimson). Сьогодні 70-а річниця.
1950 – Ерік Карр (Пол Чарльз Каравелло), американський рок-музикант, ударник групи «Kiss». Сьогодні 69-а річниця.
1952 – Ліз Мітчел, британська співачка (Boney M: «Rasputin», Daddy Cool, Brown Girl in the Ring, Rivers of Babylon). Сьогодні 67-а річниця.
1958 – Валерій Олександрович Кіпєлов, російський рок-музикант (Ария, Кипелов: «Я свободен», «Возьми моё сердце») Сьогодні 61-а річниця.
1963 – Олександр Юрійович Домогаров, російський кіноактор («Бандитський Петербург», «Марш Турецького», «Вогнем і мечем»). Сьогодні 56-а річниця.
1971 – Крісті Ямагучі, американська фігуристка, чемпіонка Олімпійських ігор (1992), дворазова чемпіонка світу (1991, 1992). Сьогодні 48-а річниця.
1985 – Ольга Василівна Коробка, українська важкоатлетка, срібна медалістка ХХІХ літніх Олімпійських ігор в Пекіні (2008). Сьогодні 34-а річниця.
 
 

Померли 12 липня

1536 – Дезидерій Еразм Роттердамський (Гергард Гергардс), голландський філософ, теолог, філолог, письменник, гуманіст епохи Відродження (Похвала глупоті, Моральні листи). 483 роки тому, в 67 років (нар. 28 жовтня 1469 р.).
1645 – Михайло Федорович, московський цар (1613-45 рр.), перший з дому Романових. 374 роки тому, в 49 років (нар. 22 липня 1596 р.).
1682 – Жан Пікар, французький астроном; першим точно визначив дугу меридіана і встановив розмір Землі. 337 років тому, в 62 роки (нар. 21 липня 1620 р.).
1910 – Чарльз Стюарт Роллс, англійський автомобіліст, один із співзасновників компанії “Роллс Ройс”. 109 років тому, в 33 роки (нар. 27 серпня 1877 р.).
1921 – Габріель Ліппман, французький фізик; розробив метод кольорової фотографії (1891), лауреат Нобелівської премії (1908). 98 років тому, в 76 років (нар. 16 серпня 1845р.).
1981 – Борис Миколайович Полєвой (Кампов), російський письменник (“Повість про справжню людину”, “Золото”). 38 років тому, в 73 роки (нар. 17 березня 1908 р.).
2014 – Валерія Іллівна Новодворська, російський громадсько-політичний діяч, правозахисник, письменниця (“Мій Карфаген має бути зруйновано”). 5 років років тому, в 64 роки (нар. 17 травня 1950 р.).

peredplata