Яке свято 12 жовтня: чого не можна робити в цей день

Що ні в якому разі не можна робити в це свято, яке відзначали ще наші предки
 
 

Яке свято 12 жовтня: чого не можна робити в цей день

Православною церквою в цей день вшановуються святий Феофан Милостивий і преподобний Киріак відлюдник. Інші назви свята: «Феофан», «Феофан осінній», «Киріак», «Відлюдник», «Маремьяна».

Феофан жив в Газі і був багатим, тому допомагав бідним і хворим, запрошував подорожніх до своєї домівки, хоча у них не було грошей заплатити. Тому його назвали Милостивим. А Киріак жив у Коринті. Його життя було довгим – 109 років. Отримав прізвисько «відлюдник», тому що часто змінював місце перебування. Також в цей день проходить Покровська батьківська субота – день поминання покійних перед святом Покров.
 

 
 

Чого не можна робити 12 жовтня

У батьківську суботу не можна замовляти панахиду за не православними або за тим, хто покінчив життя самогубством. Цвинтарі можна відвідувати, але не влаштовувати там гучну гулянку з алкоголем. Якщо не можете піти в храм або на цвинтарі, дозволено пом’янути близьких вдома.

 

 

Є й інші заборони, які ніяк не пов’язані з батьківського суботою, але більше з днем Олександра Ситника, Феофана Милостивого і Киріака Відлюдника. Не грайте в карти – втратите удачу. Не вітайтеся з першим гостем, тому що так він забере у вашої сім’ї здоров’я. Якщо поставите паркан, до вас скоро навідаються злодії, а якщо побачили кошеня, що прибилось в цей день до хати, воно несе нещастя. Не сумуйте, інакше весь рік будете плакати. Всі сьогоднішні злі справи до вас повернуться бумерангом. Не можна мити голову – полисієте. Слідкуйте за сіллю, якщо вона закінчиться, то весь рік буде голод і безгрошів’я. І нікому її не давайте в борг, так віддасте і сімейне щастя. І останнє – не беріть в руки дріб’язок, інакше великих грошей у вас ще довго не буде.

Народні прикмети на 12 жовтня

 
 
 
 
 
 
 
 

Приказки і прикмети

  • Якщо ранковий вітер вдень посилився, а до вечора стих, то кілька днів буде ясно.
  • Якщо до вечора опустився туман, то найближчим часом настане тепло, а заморозків не буде.
  • Якщо на небі безліч яскравих зірок, значить восени буде мало опадів, а наступний рік буде врожайним.
  • У лісі виросли пізні гриби – ще довго не буде снігу.
  • Народжені 12 жовтня відрізняються добротою. Носити їм слід опал.
 
 

peredplata