29 лютого 2020 – яке сьогодні свято, прикмети і іменинники, що сьогодні не можна робити

29 лютого – 60-ий день високосного року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається 306 днів. В XX і XXI століттях цей день відповідає 16 лютого Юліанського календаря. Єдиний день, відсутній у невисокосному році, в основному буває раз в чотири роки (крім періодів 1697-1703 рр, 1797-1803, 1897-1903 років, оскільки 1700, 1800 і 1900 роки були невисокосними). 

У цей день світ відзначає День оверклокера і Всесвітній день шпагоковтачів. В Ірландії святкують День святого Освальда.

Пам’ятні дати 29 лютого, річниці та події

 В 1288 році Шотландія оголосила 29 лютого днем можливості жінки запропонувати шлюб чоловікові. Умови такі: необхідно, щоб «всяка дама, яка йде свататися, одягала нижню сорочку з багряної фланелі і щоб кромка була добре видна, інакше чоловікові доведеться заплатити за неї штраф». Він складав 1 фунт. Від нього звільняли тільки в тому випадку, якщо чоловік міг довести, що вже заручений з одною.

В 1880 році було завершено будівництво залізничного тунелю Готард через Альпи, що сполучає Італію з Швейцарією.

У 1888 році американський інженер Герман Холлеріт винайшов табулятор – першу електричну лічильну машину. У 1936 році Нільс Бор – данський фізик-теоретик і громадський діяч, один з творців сучасної фізики, лауреат Нобелівської премії, член Данського королівського товариства та його президент від 1939 року, був членом більш ніж 20 академій наук світу – презентував теорію складеного ядра атома.

У 1960 році стався землетрус, який повністю зруйнував Агадір (Марокко). За 15 секунд загинули 15 тисяч людей – третина населення міста.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 29 лютого вшановує пам’ять святого Іоанна Кассіана Римлянина

Це – реальний історичний персонаж, християнський чернець і богослов, який жив у IV-V століттях н. е. День пам’яті Кассіана у високосні роки випадає на 29 лютого, а в невисокосні – на 28 лютого. Через пов’язані з датою стрибків особистість Кассіана обросла масою прикмет і забобонів, яка поширюється не тільки на цей день, але і на весь високосний рік.

Касьянов день в народі вважався одним з найнебезпечніших, демонічних. Вважалося, що все, що якимось чином пов’язане з цим днем, буде невдалим.

Що сьогодні не можна робити

Вважалося, якщо вийти на вулицю в цей день, то є ризик нажити неприємностей або захворіти. Роботою в Касьянів день краще не займатися, вона все одно не буде ладитися. Про те, щоб вступити в шлюб або хрестити дитину, навіть не могло йти мови. Втім, небажаним для таких важливих подій вважали весь високосний рік.

Ще 29 лютого – шостий день святкування Масляної, він називається «Золовчині посиденьки». У передостанній день Масляної невістка запрошує до себе в гості своїх батьків і батьків чоловіка.

Прикмети на 29 лютого

Здавна існують погодні прикмети на цей день: – сильний вітер – мор на худобу і холодне літо. 

Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/lite/holidays/10892573-29-lyutogo-2020-yake-sogodni-svyato-prikmeti-i-imeninniki-shcho-sogodni-ne-mozhna-robiti.html

peredplata