Шмигаль та Зеленський не знають, коли почалася Друга світова.

Володимир В’ятрович відреагував на дописи перших осіб держави до дня скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни.

Він звернув увагу на допис прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, у якому керівник уряду зазначив, що 22 червня 1941 року війна прийшла на українську землю. Насправді бойові дії на території України почалися 1 вересня 39-го – коли Львів та Самбір зазнали бомбардувань німецькою авіацією.

Висловився у соцмережах і Президент Володимир Зеленський. Однак у своєму пості глава держава зазначив інше судження. У дописі президент написав, що перші бомби на Київ полетіли 22 червня 79 років тому о 4 ранку .

Однак і це твердження хибне, наголошує Володимир В’ятрович. Насправді, цей час згадується лише у відомій радянській пісні. Як свідчить історія, літаки 4-го повітряного флоту Люфтваффе напали на місто о 7 ранку. І це зафіксовано в журналі 35-ї авіаційної винищувальної дивізії, яка захищала Київ.

Також колишній керівник інституту національної пам’яті переконаний, що поминальні заходи 22 червня є елементом радянського міфу про те, що війна нібито почалася в 1941 році.

Його завдання приховати факт того, що СРСР був союзником Третього рейху та брав участь у нападі на сусідні країни. Тому, на думку В’ятровича, Україні слід вшановувати усіх загиблих у страшній війні з усім світом – 8 травня, у День пам’яті та примирення.

peredplata