Зеленський пообіцяв встановити пам’ятник на могилі Каденюка до кінця осені.

Президент Володимир Зеленський долучиться до створення пам’ятника першому космонавту незалежної України, буковинцю Леоніду Каденюку.

На думку глави держави, це неприпустимо, що через два роки після смерті астронавта на його могилі досі немає облаштованого пам’ятника.

Як повідомили в Офісі президента, 28 січня, у день народження Леоніда Каденюка, Володимир Зеленський доручив уряду вирішити питання щодо фінансування меморіалу. Наявний у чинному законодавстві механізм є досить складним і забюрократизованим, а отже, може затягнути процес створення пам’ятника за державний кошт на декілька років. Президент вважає, що такий шлях не підходить.

“Ми не можемо й не будемо чекати ще два, три або чотири роки, щоб на могилі Героя України нарешті з’явився пам’ятник. Ми зробимо це за особисті кошти”, – сказав Зеленський.

Архітектурний проект монумента існує давно. Сім’я Каденюків розробила його самостійно. Він висловлює шану Леоніду Костянтиновичу як батькові та патріоту своєї країни. Для збору коштів на встановлення пам’ятника родина також створила власну громадську організацію та благодійний фонд.

Глава держави спільно з працівниками Офісу Президента та уряду зробить внесок у благодійний фонд і сприятиме організації встановлення монумента.
Відкриття пам’ятника заплановане на 19 листопада – дату, коли Леонід Костянтинович здійснив політ на шатлі “Колумбія”.

Крім того, готується серія державних ініціатив з ушанування пам’яті видатного українського астронавта. Наразі розробляється концепція проекту вшанування його пам’яті, над створенням якої спільно працюють Офіс Президента й Міністерство культури та інформаційної політики. Її втілення заплановане до 70-річчя Леоніда Каденюка.

peredplata