Воздвиження Хреста Господнього: традиції та заборони .

Воздвиження – одне з 12 найважливіших свят у православ’ї

У неділю, 27 вересня, православні відзначають свято Воздвиження Хреста Господнього, або Хрестовоздвиження
Свято Воздвиження було встановлено на честь віднайдення Хреста Господнього в 326 році в Єрусалимі біля гори Голгофи, де було розіп’ято Ісуса Христа.

Назву Воздвиження свято отримало тому, що і під час набуття, і під час повернення Хреста предстоятель піднімав (воздвигав) хрест тричі, щоб народ міг його побачити.

Воздвиження – одне з 12 найважливіших свят у православ’ї. У храмах відбуваються Всенічне бдіння і Божественна літургія. Віряни дякують Богові за спасіння й просять про здоров’я для себе і близьких.

На Воздвиження прийнято дотримуватися суворого посту.

У народному календарі Воздвиження Хреста Господнього випадало на останню зустріч осені. На городах закінчували прибирання, з цього дня починалися свята капусти. Так, напередодні качани прибирали з городу, а потім ще тижнів зо два заготовляли її на зиму, влаштовуючи капустяні вечірки.

На свято Воздвиження Хреста Господнього намагалися не розпочинати жодних важливих справ: за повір’ям, все розпочате буде марним і безуспішним.

Також боялися вирушати в далеку дорогу. Вважалося, що цього дня можна потрапити не туди, куди планував.

На Воздвиження заборонялося гуляти на природі, йти до лісу або до водойм. Казали, що змії в цей час особливо активні, оскільки готуються до зими і збираються великими групами.

Традиції та звичаї на Хрестовоздвиження 27 вересня

Як і у будь-якого іншого церковного свята, головна традиція на Воздвиження — це відвідування храмів і церков, прослуховування божественних літургій. У багатьох містах києві проходить хресний хід. В цей день молилися за зцілення близьких, за багатий урожай у наступному році, просили про позбавлення від гріхів.

Хрест є особливою православної реліквією, що символізує страждання. Тому в цей день дотримуватися строгого посту. Раніше вважали, що того, хто нехтує цією традицією, Бог карає сімома гріхами, а з того, хто не скуштував скоромної їжі, сім гріхів знімає.

Вважалося, що молитви в цей день володіють особливою силою. Якщо в цей день щиро помолитися або попросити про що-небудь, це обов’язково буде виконано.

Заборонялося в це свято подавати на стіл будь-які м’ясні страви. Вважалося, що людина, яка спробувала м’ясо вбитої тварини в цей день, вбиває всі вимовлені ним молитви.

Згідно народним традиціям, 27 вересня було заборонено ходити до лісу. Вважалося, що в цей день по лісу гуляє Лісовик і перераховує всіх лісових мешканців, а якщо йому на шляху попадеться людина, то зворотної дороги з лісу подорожній не знайде.

Хрест символізує божественний захист. У давнину той, хто хотів захистити свій будинок і своїх близьких, 27 вересня малював хрест на дверях свого житла. Ця традиція існує і в наш час.

Для селян цей день вважався остаточним завершенням бабиного літа і настанням осені. Вже до цього моменту всі справи, що стосуються сільського господарства, повинні бути завершені.

Прикмети на Воздвиження Хреста Господнього

Народні прикмети на 27 вересня: Воздвиження Хреста Господнього

Як для віруючих, так і для тих, хто далекий від релігії, що в цей день були дуже важливі прикмети. І багато випадкові речі набували сакральний сенс.

27 вересня — останній день бабиного літа. Вважалося, що осінь починає рухатися назустріч зимі.

На Русі в цей день відзначали народний свято — капусницю. Жінки, які подавали на стіл пироги з капустою, вважалися хорошими господинями. Молоді дівчата та хлопці збиралися в цей день на гуляння, дівчата накривали стіл, а хлопці обирали собі наречених.

27 вересня безліч прикмет віщувало настання холодів: птахи відлітали на південь, ведмеді лягали в барліг, а змії ховалися в нору

Віруючі завжди вкладають духовний сенс у православні свята. Воздвиження Хреста Господнього нарівні з Великоднем і Різдвом Христовим має для християн особливе значення. Якщо ви так само будете боятися, це велика подія, не забувайте дотримуватися традиції і прикмети свята, і тоді щастя не обійде вас стороною.

Події

  • 1605 — війська Речі Посполитої розбили шведів під Кірхгольмом.
  • 1781 — на теренах Лівобережної України (колишньої Гетьманщини) влада Російської імперії утворила Київське, Чернігівське, Новгород-Сіверське намісництва.
  • 1802 — російський імператор Олександр І своїм указом частково відновив у Києві дію Маґдебурзького права, скасованого його бабцею Катериною II.
  • 1821 — проголошена незалежність Мексиканської імперії
  • 1825 — у Великій Британії почався рух першою залізницею — потяг провіз 450 пасажирів зі швидкістю 24 км/годину.
  • 1885 — у Харкові відкритий Південноросійський технологічний інститут — один із перших у Російській імперії вищий технічний навчальний заклад.
  • 1893 — у Джерсі-Сіті почали видавати перший за океаном український друкований орган — газету «Свобода» (найдавніший у світі зі сучасних українських друкованих органів; українська газета з найдовшою історією).
  • 1895 — шведський хімік, інженер і підприємець Альфред Нобель підписав заповіт, за яким його спадщина мала скласти основу фонду для виплати щорічних премій людям, що зробили найбільший внесок у розвиток фізики, хімії, медицини, літератури та загального миру (Нобелівська премія).
  • 1912 — у Києві відкритий стадіон «Спортивне поле» на 3 тисячі осіб.
  • 1920 — Симон Петлюра підписав наказ Головної команди військ УНР про організацію повстання на Правобережній Україні.
  • 1920 — Нестор Махно уклав союз із Червоною Армією.
  • 1937 — в містечку Альбіон (штат Нью-Йорк) відкрилася перша школа з навчання Санта-Клаусів.
  • 1939 — німці захопили Варшаву.
  • 1940 — укладений Троїстий (Берлінський) пакт між Третім Рейхом, Королівством Італія та Японською імперією, яким було створено військовий союз, відомий як «Країни Осі».
  • 1941 — в окупованому нацистами Києві оприлюднено наказ коменданта: всім євреям з’явитися на збірний пункт у районі Бабиного Яру «для евакуації»
  • 1941 — Сирійська Республіка проголошена незалежною державою.
  • 1946 — ЦК КП(б)У виступив із критикою українського сатиричного часопису «Перець».
  • 1961 — Сьєрра-Леоне стала сотою державою-членом ООН.
  • 1977 — пущена в дію перша атомна електростанція Української РСР — Чорнобильська АЕС.
  • 1993 — відкрито Тилявський літературно-меморіальний музей Уласа Самчука на базі Тилявського НВК.
  • 1998 — альбом «This Is My Truth, Tell Me Yours» гурту Manic Street Preachers очолив чарт і став першим релізом музикантів, що підкорив хіт-парад Великої Британії.
  • 1998 — заснована компанія Google.
  • 1998 — на виборах у Німеччині перемогли соціал-демократи на чолі з Ґерхардом Шредером.
  • 2001 — уряд Норвегії заснував міжнародну премію за математичні дослідження — Абелівську премію
  • 2002 — Східний Тимор став членом ООН.
  • 2003 — Україна обмежила імпорт російських сірників.

peredplata