Звідкіля прийшла різдвяна ялинка?.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Чи знаєте ви звідкіля прийшла традиція встановлювати вдома і на площах міст різдвянy ялинку?
Судячи з дискусій у Фейсбуці в Україні не знають правду про те, як і коли з’явилась різдвяна і новорічна ялинка у оселях людей і на площах майже усіх міст світу. Так от, ця традиція прийшла з франко-німецького Ельзасу. А ще точніше – із столиці Ельзасу, Стрaссбургу. Сьогодні Страссбург є не лише столицею Ельзасу, але і “столицею різдвяних свят у Європі”.
Навколо святкування Різдва багато легенд, казок і міфів. Але дещо зафіксовано документально. Вважалося, що вперше ялинку в оселі на Різдво встановив богослов і громадський діяч XV-XVI століть Мартін Лютер. Хоча Вікіпедія дає неправдиві дані, говорячи, що вперше різдвяні ялинки почали встановлювати у Ризі у 1510 році. І так кажуть латиші. А литовці стверджують, що – ні, традицію ялинок започаткували вони. Естонці ж запевняють, що різдвяна ялинка вперше появилась на центральній площі Талліна. Доходило до дуже гарячих суперечок: знайшлося одразу дві згадки про Різдвяні ялинки у Ризі й Талліні в 1510 році.
Але всіх “примирив” французький Страсбург: місцеві історики роздобули документ, у якому вперше в історії згадується про традиції ставити ялинку в кутку оселі. Він датований 1492 роком.
Більш того, в 1521 році традиція була закріплена на рівні законодавства: було видано указ, що дозволяє лісникам спилювати дерева певної висоти для продажу.
Так Страсбург, головне місто Ельзасу, офіційно став “Столицею Різдва”. Вважається, що найбільший і найстаріший в Європі різдвяний ринок це Christkindelsmärik, його влаштовують з 1570 року.
(Уцьому дописі використаno матеріали дослідження про походження різдвяної ялинки журналіста Руслана Меженського)
Зображення може містити: ніч, різдвяна ялинка, дерево та надворі
 
 

peredplata