Громадські активісти Чернівців висловили обурення через знесення пам’ятника Воробкевичу у сквері біля ЧНУ.

У Чернівцях група активних мешканців міста провела акцію-дискусію щодо порятунку погруддя Сидору Воробкевичу, яке у вихідні демонтували під час реконструкції скверу поблизу ЧНУ.

Як повідомляється у сюжеті каналу ТВА, громадськість висловила обурення через те, що пам’ятник Воробкевичу знесли без жодних анонсів, попереджень чи обговорень з місцевими жителями.

“Обурює той факт, що більше місяця тому міськрада ухвалила положення про громадські простори, де чітко обумовлено, як цей процес має відбуватися. Жодного обговорення з громадськістю не було. Тобто, приїхали невідомі люди, зняли і відвезли невідомо куди погруддя”, – повідомив під час зустрічі політолог Андрій Гев’юк.

Дослідник та журналіст Юрій Чорней переконує: нині ж в українських Чернівцях поряд з німецькою, румунською чи радянською насамперед важлива й українська пам’ять про видатних місцевих українських діячів.

“Пам’ятник українському діячеві, встановлений на законних підставах, повинен знаходитися там, де він був встановлений. Ми не розуміємо, для чого його потрібно було демонтовувати, кудись переносити. Всі пам’ятники українцям мають знаходитися в центрі українського міста. Це не потребує жодного доведення”, – сказав журналіст.

Письменник Максим Дупешко переконує, що подібні необдумані рішення можуть свідчити не тільки про зумисне паплюження культурної пам’яті, а й про погану комунікацію чи просто незнання історії. Якщо ж сквер захотіли осучаснити, повідомляти містян про це потрібно було до, а не де-факто.

Надалі громадські активісти звернуться до міських чиновників із заявою про спільний пошук консенсусу та рішень, як все ж таки зберегти пам’ятник.

Відео: ТВА

Раніше повідомлялося, що у Чернівцях під час реконструкції скверу поблизу центрального корпусу Чернівецького національного університету демонтували пам’ятник Сидору Воробкевичу.

Згодом з’ясувалося, що проект реконструкції скверу поблизу ЧНУ не передбачає відновлення та розміщення у сквері пам’ятника Сидору Воробкевичу.

peredplata