«Свято слов’ян» — День пам’яті князя Олега.

02(15) вересня щорічно «Свято слов’ян» — День пам’яті князя Олега
Оле́г (давньорус. Ѡлегъ; ? – 912) – напівлегендарний київський князь (882–912) варязького походження. Родич або соратник Рюрика. У іноземних джерелах невідомий. Згідно ЕІУ був одним з скандинавських найманців які прибули разом з Рюриком із Скандинавії.
Після смерті Рюрика у 879 році Олег став правити у Новгороді як опікун (регент) малолітнього Рюрика Ігоря. Проте з часом фактично узурпував владу.
Літопис розповідає, що 2 вересня 911 року князь Олег, прозваний у літописі «віщим» , тобто чаклуном, волхвом, після успішного походу на Константинополь (Царгород – славянск.)уклав договір з Візантією.
Згідно «Повісті временних літ» ця подія відбулася: «… Місяця вересня 2, індикта 15, в рік від створення світу 6420 …», що відповідає 15 вересня за новим стилем.
Одним з головних результатів походу історики називають укладання торгового договору, згідно з яким київські купці могли вести безмитну торгівлю.
Олег прибив свій щит – символ перемоги – на воротах Царгорода.
Під час правління (882 – 912) Олег зробив, здавалося б неможливе – об’єднав розрізнені слов’янські племена в єдину державу – Київську Русь. Але для цього, згідно з «Повістю минулих літ», довелося захопити Київ, де в той час сиділи православні місцеві правителі – варяги Київські князі Аскольд і Дір, підло убиті Олегом який прибув до Києва нібито для переговорів на місці, яке пізніше кияни назвали Аскольдовою могилою.
Взявши Київ Олег виголосив свою знамениту фразу: «Хай буде се мати городам руським», яка означала що віднині столицею Русі буде Київ. Також він постановив збирати з Новгорода, в якому ж сам до цього правив, щорічну данину в 300 гривен, яка збиралась до смерті Ярослава Мудрого.
В 883р. Олег змусив платити данину древлян, у 884–885 – сіверян, 885 вів війну з тиверцями. Можливо, що у цих війнах йому допомагали угорці. Вірогідно, що Олегу вдалось спрямувати союзні йому угорські орди на землі волинських і хорватських князівств.
Об’єднавши землі вздовж шляху «з варягів у греки», Олег зіткнувся з Хозарським каганатом, який контролював шлях зі сходу через Нижню Волгу та Каспій («срібний шлях»).
Чудскі Волхви пророкували князю Олегу загибель від вірного коня. Так воно і сталося, хоча і після смерті самої тварини. За переказом отруєний змієм, який виліз із черепа його мертвого коня.
• У місті Володимир-Волинський є Вулиця Князя Олега.
• У м. Овручі є вулиця князя Олега
• У Києві є вулиця Олегівська.
Віщий Олег
Вбивство Олегом Київських князів Діра і Аскольда
Олег біля кісток коня. Ілюстрація до «Піснь про віщого Олега» О. С. Пушкіна
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

peredplata