ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ.

862 • Новгородці запросили княжити варягів (вікінгів) братів Рюрика, Синеуса і Трувора. Династія, заснована Рюриком, правила в Русі і князівствах, що утворились після її розпаду, до 16 століття. Цей день деякими істориками вважається днем заснування Русі як держави.

1920 • Одразу по залишенню Червоною армією території Східної Галичини, припинила своє існування Галицька СРР — остання з радянських республік, створених за межами колишньої Російської імперії. Ця подія засвідчила остаточний крах сподівань на світову революцію, у здійснені яких Східна Галичина посідала вагоме місце.

1914 • В результаті успішно проведеного наступу російських військ Південно-Західного фронту в Галичині австро-угорська армія була відкинута на захід на 280-300 кілометрів. За місяць боїв росіянами були захоплені Львів і Чернівці, війська підійшли до Кракова на відстань 80 кілометрів і створили загрозу вторгнення в Сілезію і Угорщину.

1866 — †13 серпня 1946 • (Джордж) Герберт Веллс, англійський письменник-фантаст (Війна світів, Машина часу, Людина-невидимка). 155 років з дня народження.

 

 

1966 • Рінат Леонідович Ахметов, український бізнесмен, президент футбольного клубу “Шахтар” (Донецьк). Сьогодні 55-а річниця.

 

 

 

peredplata