В Чернівцях створено інтернет-каталог літератури про місцеву архітектуру

З нагоди Дня пам’яток історії та культури муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського, яка має невеликий, але унікальний фонд краєзнавчої літератури, зокрема, з питання архітектури міста, відкриває каталог своїх книжкових надбань у цій царині в мережі Інтернет.

У рамках проекту «Силуети старовинних Чернівців» на сайті бібліотеки створено каталог найновіших книжкових надходжень та зібрання тематичних публікацій з періодичних видань. Каталог стане у пригоді всім, хто займається благородною справою збереження, вивчення, відродження та популяризації матеріальної та духовної культурної спадщини міста Чернівців, його історії архітектури, ландшафтного дизайну і пейзажу місцевості.

Для всіх небайдужих чернівчан, які хочуть глибше дізнатися про ті вулиці, якими вони ходять, та будинки, в яких вони живуть, до каталогу внесено фонд відомого архітектора, реставратора чернівецької Резиденції Митрополитів та будівничий багатьох проектів будівель та вулиць у Чернівцях Михайла Шевченка. Він міститься під рубрикою «Ці книги зроблять місто красивішим…»

Ознайомитися з міфами і легендами, які витворили впродовж століть жителі і гості міста, перейнятись незбагненною атмосферою міста, назва якого звучала на вулицях кількома мовами, згадати тих чернівчан, які творили і творять феномен і міф Чернівців, можна завітавши в бібліотеку.

ДОВІДКА

За пропозицією Асамблеї Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (ICOMOS), створеній при ЮНЕСКО, Центр культурної спадщини ЮНЕСКО оголосив 18 квітня «Міжнародним днем пам’яток та визначних місць»

В Україні цей день має назву “День пам’яток історії та культури”. Завдання цього свята – ще раз нагадати суспільству про необхідність збереження культурної спадщини. Чернівці займають собливе місце серед міст Європи за пам’ятками культури, архітектури, які створили неповторне обличчя серця Буковини. Архітектурні дива у місті на пагорбах залишили нам у всі попередні епохи вдячні чернівчани та знані архітектори з Європи. За ними можна простежити історію міста, довідатися, як воно будувалося й розросталося, як змінювався з часом його вигляд. Цього дня відбуваються численні пам’яткоохоронні заходи: деякі музеї працюють безкоштовно, для відвідувачів відчиняються двері історичних споруд і архітектурних комплексів, які зазвичай не перебувають у відкритому доступі.

Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata