Поради буковинцям: де шукати роботу колишнім військовим

Напередодні дня Перемоги, так чи інакше прив’язаного до військової служби, hh.ua вирішив дізнатися, яку роботу пропонують в Україні колишнім військовослужбовцям. Як виявилось, захищати і перевозити працедавців – найбільш часто пропонована робота для цієї когорти працівників. Досвід потрібен невеликий, часто пропонують змінний та гнучкий графіки.

Служба в армії, як виявилось, часто буває перепусткою на пристойну роботу. Останнім часом у базі hh.ua для колишніх військових та людей, що пройшли службу в армії, було розміщено близько 200 пропозицій роботи. Шанси на хороше працевлаштування підвищують також наявність військового звання, квитка, досвід служби за контрактом та досвід роботи в потрібній сфері.

Наприклад, військовий квиток будуть вимагати на співбесіді на посади охоронців, контролерів, інкасаторів та водіїв. А от від кандидатів на посаду начальника служби безпеки, начальника складу, начальника охорони, аварійного комісара, завгара буде потрібен досвід служби в армії чи МВС на офіцерських посадах.

Колишнім військовим доступні і пропозиції в сфері ТОП-менеджменту. Часто роботодавці прагнуть наймати на посади керівників виробництва, директорів компаній тих кандидатів, що служили в армії в командирському складі. Вочевидь, розраховують на тверду руку та залізну дисципліну таких працівників. Часто таким претендентам знадобиться і військова освіта (юридична або технічна).

Для колишніх військових є кілька профільних професійних сфер. Очевидно, що основна профільна сфера – безпека, на яку припадає аж 78% усіх вакансій. Найтиповіша робота – охоронцями, керівниками служби безпеки, системи відеонагляду і майнової безпеки. Окрім того, можна працевлаштуватися у галузі особистої та пожежної безпеки.

Серед інших профсфер для колишніх війських і тих, хто пройшли службу в армії тримають лідерство транспорт, банківська сфера, робочий персонал, виробництво, продажі. Також є поодинокі пропозиції у автосфері, державній службі та ІТ/телекому.

Від колишніх війських не очікується великого досвіду роботи. Близько половини вакансій – від 1 до 3 років. Майже четверта частина пропозиції не передбачає досвіду роботи. Лише 60% вакансій передбачають повний робочий день. П’ята частина роботи – за змінним графіком. Трохи менш популярні серед працедавців вакансії за гнучким графіком.

Дані були отримані у результаті аналізу бази даних вакансій та резюме Міжнародного кадрового порталу hh.ua у квітні 2013 року.

Про це повідомляє Уляна Ходорівська, керівник Дослідницького центру hh.ua.

peredplata