В Чернівцях говоритимуть про розсекречення архівів КДБ

В Чернівцях говоритимуть про розсекречення архівів КДБ22 травня в Чернівцях відбудеться публічна лекція на тему: «Про що розповідають архіви КГБ?» Історик, старший науковий співробітник Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Ігор Дерев’яний розповість про таємниці історії, які були надійно сховані кілька десятиліть в архівах КГБ.

Відкриття архівів в Україні стало унікальною можливістю для науковців усього світу подивитися на функціонування тоталітарного режиму зсередини, опираючись на його ж документи. «Із архівів КГБ ми можемо довідатися про історію, яку понад 70 років приховували, зрозуміти місце нашої держави не тільки в історичному контексті, але й в сучасному політичному та економічному. Окрім, цього ці архіви відкривають великий пласт приватної історії родин репресованих в Україні окупаційними та тоталітарними режимами. Цілковите відкриття архівів КГБ і доступ до них дозволять утвердити демократичні цінності в українському суспільстві», — каже Ігор Дерев’яний.

Також на заході відбудеться презентація довідника «Право на правду. Практичний порадник із доступу до архівів» та нещодавно відкритого Електронного архіву українського визвольного руху http://avr.org.ua/.

Організатори заходу: Центр досліджень визвольного руху та Студентське наукове історичне товариство при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича в рамках проекту «Знати як: розробка концепції забезпечення відкритого доступу до архівів карально-репресивних органів СРСР» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Про це повідомляє прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

peredplata