Прокуратура перевірила природно-заповідний фонд Буковини

Загалом на Буковині нараховується 331 територія та об’єкт природно-заповідного фонду загальною площею понад 103 тис. га, що становить 12,8 % території області. З них 25 мають загальнодержавне значення (10 – заказників; 9 – пам’яток природи; 3 – національні природні парки: «Вижницький», «Черемоський» та «Хотинський»; 2 – дендропарки та Чернівецький ботанічний сад.

Питання збереження та розвиту природно-заповідного фонду України, а це: національні природні парки, заказники, пам’ятки природи, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, заповідні урочища, дендропарки, ландшафтні парки тощо постійно є актуальними в діяльності керівництва нашої держави та її політиків.

Проведеними органами прокуратури області у травні поточного року перевірками додержання вимог Земельного кодексу України, Закону України «Про природно-заповідний фонд України» щодо використання органами місцевого самоврядування, органами виконавчої влади, державного контролю земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, виявлена в нашому краї значна кількість порушень у цій сфері, які викликають стурбованість та занепокоєння щодо існуючого стану справ.

Серед численних порушень – засмічення земельних ділянок, невинесення в натуру меж територій природно-заповідного фонду тощо. Так, проведеною перевіркою у ландшафтному заказнику місцевого значення «Гарячий Урбан» виявлено незаконне складування бетонних стовпів та гравійно-піщаної суміші на площі 86,1 кв.м без відповідного дозволу. Внаслідок цього об’єкту природно-заповідного фонду заподіяні збитки в розмірі 3616 грн.

Проведеною прокуратурою Герцаївського району перевіркою встановлено, що у порушення вимог ч. 3 ст. 60 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» та «Положення про єдині державні знаки та аншлаги на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду України», Байраківською сільською радою з часу створення (у 1979 році) на її території об’єкту природно-заповідного фонду і до сьогодні не вжито заходів для виготовлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, відсутні таблиці для інформування громадськості про розміщення вказаного об’єкту.
Аналогічні порушення виявлені прокурорами Глибоцького, Заставнівського, Сокирянського, Сторожинецького та Хотинського районів.

Прокуратурою Вижницького району під час перевірки в Берегометській селищній раді встановлено, що рішенням сесії фізичній особі передано безоплатно у власність земельну ділянку площею 0,15 га для будівництва житлового будинку та господарських споруд за рахунок земель запасу селищної ради сільськогосподарського призначення (пасовища), яка з 1984 року віднесена до території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Берегометський». З приводу виділення фізичній особі вказаної ділянки не заперечувало і керівництво екоінспекції у районі.
За даним фактом прокуратурою району розпочато кримінальне провадження, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У ході проведеної перевірки також встановлено, що відповідно до вимог природоохоронного законодавства та з метою збереження унікальних природних особливостей області, стабілізації екологічної ситуації, зменшення техногенних забруднень довкілля, раціонального використання природних ресурсів та формування у населення екологічної культури облрадою 29.03.2011 затверджено «Комплексну програму з охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів «Екологія» у Чернівецькій області на 2011-2015 роки».

Разом з тим, на заходи Програми щодо резервування територій для заповідання та розширення існуючих об’єктів природно-заповідного фонду – елементів національної та регіональної екологічних мереж протягом 2011-2013 років було заплановано виділити 400 тис.грн., з яких 150 тис.грн. – з обласного бюджету, 64 тис.грн. – з місцевих та 186 тис.грн. – з власних коштів підприємств. Та зазначений захід фактично не профінансований і кошти упродовж вказаного періоду відповідно не освоєні. На заплановані заходи щодо виготовлення державних актів та винесення в натурі меж існуючих об’єктів природно-заповідного фонду, а також на ведення кадастру природно-заповідного фонду області передбачалося виділення коштів в сумі 704,4 тис.грн. та 125 тис.грн. відповідно. Вказані заходи протягом 2011-2013 років також не фінансувались. На захід щодо облаштування об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення заплановано виділення 712 тис.грн., з яких 495,5 тис.грн. – з обласного бюджету, 190 тис.грн. – з місцевих та 26 тис.грн. – із залишку за 2010 рік. У 2011-2012 роках з обласного бюджету на вказаний захід було виділено відповідно 75 тис.грн. (освоєні на 100 %) та 170,5 тис.грн. (освоєно 66 тис.грн. -38,7 %). З місцевих бюджетів кошти не виділялись.

Таким чином за наслідками проведених перевірок додержання законів про природно-заповідний фонд органами прокуратури області відкрито 1 кримінальне провадження та внесено 17 подань з вимогами усунути виявлені порушення та притягнути до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, які їх допустили.

Про це повідомляє Руслана Балицька, начальник відділу захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин Чернівецької обласної прокуратури.

peredplata