На Буковині пройшла колегія прокуратури

10 липня за участю начальника Управління внутрішньої безпеки Генеральної прокуратури України Віктора Козелецького, голів Чернівецької обласної державної адміністрації Михайла Папієва та обласної ради Михайла Гайничеру відбулося розширене засідання колегії прокуратури Буковини. Мова йшла про підсумки роботи цього правоохоронного органу у 1-му півріччі ц.р. та заходи, спрямовані на підвищення ефективності діяльності прокурорів та зміцнення законності у регіоні й основні завдання на наступний період.

Як зазначив у доповіді прокурор Чернівецької області Петро Коваль, у поточному році вдалося досягти головного – забезпечити упровадження вимог Кримінального процесуального кодексу у практичну діяльність і водночас не знизити рівня протидії злочинності на Буковині.
З метою напрацювання передових форм і методів роботи за вказівкою Генерального прокурора України Віктора Павловича Пшонки на Буковині, як і в інших регіонах держави, налагоджено функціонування базової прокуратури у Сторожинецькому районі області. Там встановлено сучасну охоронну сигналізацію та відео спостереження, створено необхідні умови для роботи з базою Єдиного реєстру досудових розслідувань, обладнано окрему кімнату для роботи з таємними документами та архівне приміщення. За поточний період у прокуратурі Сторожинецького району вже проведено 4 навчально-практичні семінари за участю прокурорсько-слідчих працівників.

Підбиваючи підсумки роботи за перше півріччя, Петро Андрійович констатував, що органами прокуратури області проведено значний обсяг роботи, спрямованої на захист конституційних прав і свобод громадян, зміцнення законності та правопорядку на території нашого краю.
В указаний період здійснено системні заходи з метою забезпечення належної реалізації повноважень прокурорів відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України, здійснення завдань прокурорського нагляду поза межами кримінального судочинства згідно з курсом на європейську інтеграцію.

У І півріччі виконана значна кількість заходів, передбачених планом роботи, рішеннями колегії та постановами оперативних, координаційних та міжвідомчих нарад.
Завдяки скоординованим заходам правоохоронних органів області забезпечено стабільну криміногенну ситуацію. Рівень зареєстрованих кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення один з найнижчих у державі та майже вдвічі менший від загальнодержавного.

Майже утричі зменшилась рецидивна злочинність серед неповнолітніх, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.
Намітилися позитивні зрушення в оперативності прийняття рішень у кримінальних провадженнях. Активізовано проведення негласних слідчих (розшукових) дій. Кожен сьомий обвинувальний акт скеровано до суду з угодами про визнання винуватості або примирення. Кожне п\’яте розглянуте судом клопотання про обрання запобіжного заходу – у вигляді домашнього арешту.

За більш виваженого підходу до обрання запобіжних заходів майже утричі зменшилася кількість осіб, узятих під варту, ліквідовано переповнення Чернівецького слідчого ізолятора.
Удосконалено практику проведення наглядових перевірок на підставі постанов. Не допущено жодного випадку незаконного припинення прокурорами діяльності суб’єктів господарювання або перешкоджання їх функціонуванню. За реагування прокурорів відшкодовано майже 15 млн. гривень, до відповідальності притягнуто близько 700 службових осіб органів державного контролю.

Завдяки втручанню прокуратури області з початку року заборгованість із заробітної плати по області зменшилась та на даний час за статистичними даними становить 165,6 тис. грн., що є найменшим боргом по державі.
Є позитивні результати роботи у сфері земельних відносин. До державної і комунальної власності повернуто та попереджено незаконне відчуження понад 240 га земель.
Посилено захист прав і свобод дітей. За втручання прокурорів поновлено права понад тисячу неповнолітніх, на їх користь відшкодовано майже 850 тис. гривень.

Проте в області наявна й низка проблем, які потребують принципового прокурорського втручання та першочергового вирішення.
Не всіма прокурорами районного рівня забезпечено належний нагляд за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності. Не досягнуто вагомих результатів на пріоритетному напрямі боротьби з організованою злочинністю. Потребує активізації робота усіх правоохоронних органів області з відшкодування збитків, завданих кримінальними корупційними правопорушеннями.

Викликає стурбованість і відсутність власної ініціативи прокурорів до проведення нових та актуальних перевірок.
Незважаючи на вжиті заходи поза увагою прокурорів залишились питання законності експорту лісодеревини за кордон, хоча тільки постійними лісокористувачами області у поточному періоді вивезено необроблених лісоматеріалів на суму понад 6 млн. доларів США.

Ще мають місце незаконні прояви використання надрових запасів, у тому числі протиправне видобування піщано-гравійної суміші тощо.
Згодом перед працівниками прокуратури області виступили М.Папієв, М.Гайничеру та В.Козелецький. Зокрема, Михайло Миколайович та Михайло Іванович подякували прокурорсько-слідчим працівникам за роботу по утвердженню верховенства права на Буковині. Продовжуючи намічену прокурором області конструктивну бесіду, звернули увагу прокурорських працівників на проблемні для регіону питання забезпечення законності у сфері лісо-надра-водокористування, забезпечення законності на митному кордоні. А також висловили побажання щоб працівники цього правоохоронного органу засобами реагування та своїм впливом сприяли підвищенню авторитету органів влади та місцевого самоврядування.

Віктор Прокопович Козелецький наголосив, що як минулий рік був, так і цей для працівників органів прокуратури України є нелегким. Адже доводиться впроваджувати у життя чимало нововведень. Ознайомив прокурорських працівників із напрацюваннями органів прокуратури України на основних напрямах діяльності, а також довів вимоги та завдання Генеральної прокуратури України на 2-ге півріччя ц.р. Окрім того, начальник Управління внутрішньої безпеки ГПУ висловив вимогу щодо неухильного додержання як у службовій, так і позаслужбовій діяльності Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури.
Насамкінець прокурор області П.Коваль в особі начальника Управління внутрішньої безпеки ГПУ В.Козелецького запевнив керівництво Генеральної прокуратури, що колектив прокуратури Буковини здатен виконати ті завдання, які Президент України Віктор Янукович та Генеральний прокурор нашої держави Віктор Пшонка ставлять перед його підлеглими – повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

peredplata