Пріоритети в роботі правоохоронних органів Чернівців

На цьому наголосив прокурор м. Чернівців Павло Ванзуряк під час координаційної наради керівників правоохоронних органів міста, що відбулася кілька днів тому.

За словами прокурора, сім місяців поточного року стали складним та відповідальним випробуванням для правоохоронних органів у сферах протидії злочинності та корупції в умовах впровадження нового кримінального процесуального законодавства.

У результаті скоординованих дій органами прокуратури міста Чернівців за 7 місяців 2013 року розпочато 126 кримінальних проваджень, розглянуто 196 документів прокурорського реагування, притягнуто до відповідальності 198 посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування. За актами прокурорського реагування відшкодовано 12 млн. 246 тис. грн., в тому числі до бюджету – 1 млн. 270 тис.

Загалом правоохоронними органами міста викрито 39 кримінальних правопорушень, пов’язаних із хабарництвом та одержанням неправомірної вигоди, з яких 16 – за фактами одержання хабарів та прийняття пропозицій неправомірної вигоди службовими особами.

І хоча рівень злочинності у Чернівцях на 10 тис. населення становить 27,6% (порівняно з 53,2% – по області), все ж діяльність правоохоронних органів в обласному центрі потребує вжиття узгоджених заходів з метою підвищення ефективності в роботі та усунення певних прорахунків і недоліків.

Як наголосив Павло Ванзуряк, також потребує активізації розслідування за фактами вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. На даний час розкрито 154 таких злочини, слідчі дії за якими розпочато в минулому році. Нині лише одне умисне вбивство із 5, скоєних у Чернівцях протягом 7 місяців цього року, залишається не розкритим.

Що ж стосується злочинності серед неповнолітніх, то криміногенна ситуація характеризується тенденцією до зниження, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Однак викликає занепокоєння зростання кількості неповнолітніх, які скоюють злочини повторно.

Тому, як підкреслив прокурор м. Чернівців, значно серйознішу увагу в роботі правоохоронної системи міста слід приділити профілактичним заходам.

Серед пріоритетних напрямків роботи правоохоронних органів залишаються також протидія та запобігання злочинам у земельній та бюджетній сферах, а також лісокористуванні.

За підсумками координаційної наради прийнято постанову, де визначено завдання та конкретні терміни їх виконання для усіх правоохоронних органів м. Чернівців.

Роман Маренін,
прес-секретар прокурора м.Чернівців

peredplata