У Карпатах на висоті 1,6 км облаштують пункт пропуску з Румунією

У Карпатах на висоті 1,6 км облаштують пункт пропуску з РумунієюПункт пропуску Шибене – Поеміле-де-Суб-Мунте планується облаштувати за 10 км від с. Шибене Зеленської сільради Верховинського району на висоті 1600 м над рівнем моря. Поруч розташована гірська прикордонна застава \”Шибене\” Чернівецького прикордонного загону. З румунського боку державного кордону пункт пропуску – за 20 км від с. Поеміле-де-Суб-Мунте (Рущанська долина) повіту Марамуреш.

«Відкриття пункту пропуску дасть змогу реалізувати та продуктивно використати транзитний потенціал області, яка на сьогодні єдина з прикордонних областей України не має пункту пропуску через державний кордон», – цитує прес-служба Вишиванюка.

Питання про відкриття цього міжнародного пункту пропуску для пішого й автомобільного сполучення через українсько-румунський державний кордон в Івано-Франківській області обговорюється вже впродовж кількох останніх років.

Для облаштування пункту пропуску необхідно побудувати дорогу завдовжки близько 50 км.

Наразі в рамках проекту \”Місцевий розвиток і передумови відкриття пункту пропуску та будівництва автодороги через українсько-румунський кордон\”, який виконує громадська організація \”Агентство з розвитку приватної ініціативи\” в партнерстві з Івано-Франківською обладміністрацією коштами програми прикордонної співпраці Європейського інструменту сусідства та партнерства (ЄІСП) Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 рр. готується проектно-кошторисна документація для будівництва такої дороги.

Документацію планують завершити в листопаді цього року.

Івано-Франківська область має вихід до державного кордону на короткій 45-кілометровій ділянці у високогір\’ї Карпат. Кордон проходить вододілом.

Поеміле-де-Суб-Мунте розташована за 11 км від кордону з Україною. У 2002 році його населення становило 10 тис. людей, із них 9,7 тис. – українці.

Нагадаємо, що 1 грудня 2013 року планують відкрити новий міжнародний автомобільний пункт пропуску через державний кордон України «Грушів-Будомеж» у Львівській області.
Джерело: Інтерфакс-Україна
Фото Джерело: heraldry.com.ua

peredplata