Чернівецьких автомобілістів більшає

З початку цього року до місцевої скарбниці автовласники нашого міста сплатили понад 15,5 млн. грн. збору за першу реєстрацію транспортного засобу, що на 1,4 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Впродовж дії Закону України \”Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм\” в Чернівцях сплачено майже 1,2 млн. грн.

Платниками збору за першу реєстрацію транспортного засобу є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, що відповідно до статті 232 Податкового кодексу України.

Перша реєстрація транспортного засобу – це реєстрація транспортного засобу, яка здійснюється уповноваженими державними органами України щодо цього транспортного засобу в Україні вперше. Першій реєстрації підлягають також і ненові автомобілі, тобто ті, які були у використанні, але на території України не реєструвались.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2013 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України від 04.07.2013 №422-VII „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм”. Платниками податку є особи, які ввозять на митну територію України транспортні засоби та/або кузови до них, здійснюють виробництво (виготовлення) транспортних засобів на митній території України для їх продажу на внутрішньому ринку або придбавають транспортні засоби в осіб, які не є платниками цього податку згідно діючого законодавства. Тобто, фактично цей податок сплачувється не при утилізації транспортних засобів, а при ввезенні, придбанні чи продажу авто, які в подальшому підлягають утилізації. Від сплати податку звільняються вітчизняні автовиробники, які повинні взяти на себе зобов\’язання з утилізації автомобілів та інвестувати кошти у створення утилізаційних центрів.
Приємно, що цього року чимало чернівчан стали власниками залізних коней, а отже матимуть гарну нагоду відсвяткувати наприкінці жовтня день автомобіліста.

Про це повідомляє інформаційно – комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях.

peredplata